Přihlásit

Hony na Slovácku? Myslivci si příliš nezastřílí

Na Slovácku začínají hony, myslivci si však na zajíce a bažanty v některých oblastech okresu příliš nevystřelí. Zvěře je totiž málo, uvedl Slovácký deník.

"Nejen pro zemědělce, ale i myslivce byl ten letošní rok dost špatný. Drobné zvěře pernaté i srstnaté je málo. Podepsalo se na tom deštivé počasí v době, kdy bažantí slípky snášely vajíčka do hnízd, ale i v čase líhnutí chmýřitých žlutavých bažantích kuřátek," posteskl si referent státní správy myslivosti a rybářství Městského úřadu Uherské Hradiště Stanislav Křenek.

Lepší to bylo podle jeho vyjádření až při druhém hnízdění, kdy přišli na svět bažantíci, kteří mají v myslivecké mluvě název podnésky. Nevyšly ani druhé vrhy zajíců. Ačkoliv jsou březňáci poměrně odolní, trpěli chladnými dešti, umáčením a nachlazením. "Je povinnost mysliveckých hospodářů, aby byly v honitbách zachovány minimální stavy drobné zvěře. Tam, kde by byly ohroženy, by neměly být hony pořádány," zdůraznil Křenek. Netajil se tím, že v honitbách provede namátkové kontroly podzimních honů.

Také policisté se podle tiskového mluvčího hradišťské policie Aleše Mergentala zaměří při honech na kontrolu technického stavu zbraní a platnost dokladů k nim, ale také podrobí nimrody-střelce dechové zkoušce na alkohol. A to nejen před zahájením lovu, ale i v jeho průběhu.
"Na první kontrolu vyrazili kolegové z oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál o poslední říjnové sobotě k myslivcům do Nedakonic. Zkontrolovali jich devatenáct, žádné nedostatky nezjistili. Na první listopadový víkend máme v okrese nahlášeny dvě desítky honů," informoval Mergental. Jedním dechem poznamenal, že na kontrolu nimrodů vyrazí nejen příslušníci pro zbraně a bezpečnostní materiál, ale i policisté z obvodních oddělení.

Na letošní lovecké žně - hony na zajíce a bažanty - se v okrese těší na šestnáct stovek myslivců. Ne všichni však dojdou uspokojení. "Třeba v honitbách od Uherského Brodu ve směru na východ si myslivci na zajíce a bažanty téměř nevystřelí. Prostě drobné zvěře pernaté a srstnaté je tu minimum. Podle vývoje odlovu za posledních deset let zajíců a bažantů ubývá," odhalil realitu předseda Okresního mysliveckého spolku v Uherském Hradišti Karel Blahušek. Zatímco v roce 1999 bylo na výřadech v okrese 4535 pestrobarevných bažantích kohoutů, loni jich nimrodi ulovili na společných honech 2700.
"U nás v Míkovicích máme hon dnes. Při čtyřech honech máme v plánu ulovit čtyřicet bažantích kohoutů a stejný počet ušáků. Zda se nám to podaří, to ukáže až samotný čas honů," řekl hospodář mysliveckého sdružení v PodolíMíkovicích Jindřich Navrátil. Poznamenal, že myslivci ze sdružení se o zvěř starají a díky krmným zařízením v honitbě bažanty z divokého chovu zatím mají.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.