Přihlásit

FACE vyzývá předsedkyni Evropské komise k rychlejšímu řešení otázky vlků v Evropě

Federace mysliveckých svazů států Evropské unie (FACE) zaslala 14. listopadu otevřený dopis předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové a vyzvala ji, aby v návaznosti na nedávnou konzultaci o vlcích v Evropě přistoupila ke konkrétním řešením.

Doporučeno FACE vyzývá předsedkyni Evropské komise k rychlejšímu řešení otázky vlků v Evropě Prezident FACE Torbjörn Larsson. Foto: face.eu

Dopis oceňuje von der Leyenovou za to, že v září zahájila konzultaci, v rámci níž shromáždila aktuální údaje o populacích vlků a jejich dopadech. Vyzývá ji však k co nejrychlejším krokům, neboť jako předsedkyně Evropské komise má možnost posunout záležitost k zavádění praktických managementových opatření.

Dopis podepsal jménem členů FACE prezident Torbjörn Larsson. Vyzval předsedkyni Komise: aby zaručila „rychlá opatření k vytvoření praktických rámců pro management vlka v soužití s lidmi.“

Otevřený dopis: Vlci v Evropě – Kroky vpřed pro budoucnost venkovských komunit a ochranu přírody

Vážená předsedkyně von der Leyenová,

píši Vám jako prezident FACE – Federace mysliveckých svazů států Evropské unie – která zastupuje 7 milionů myslivců v Evropě. Chtěl bych ocenit, že Evropská komise v září zahájila konzultaci, v jejímž rámci shromáždila aktuální údaje o vlčích populacích a jejich dopadech. Jedná se o důležitý krok v souladu s požadavky vyjádřenými Evropským parlamentem.

Vysoký počet obdržených reakcí ukazuje, že vlk má dopad na venkovské komunity. Předpokládáme, že většina těch, kteří se zapojili, tak učinili, protože měli pocit, že jejich hlasy nebyly dosud vyslyšeny, což může představovat více než 90 % respondentů.

Nyní Vás však naléhavě žádáme, abyste rychle přistoupili k dalšímu kroku a zavedli praktická řešení, která zajistí, že budou zavedeny vhodné rámce managementu pro zajištění koexistence. Úspěšné systémy péče se nadále rozcházejí s výkladem „přísné ochrany“ podle směrnice o stanovištích, což doplňují nejasnosti ohledně obtížného uplatňování „flexibility“. Doufáme, že budou nalezena praktická řešení, z nichž některá budou zavedena ještě před příštími volbami do Evropského parlamentu.

Podle našeho názoru EU potřebuje „balíček pro velké šelmy“, který:
1. změní přílohy směrnice o stanovištích;
2. vyjasní flexibilitu v pokynech EU k přísné ochraně tak, aby tento dokument reflektoval Vaše nedávná prohlášení a dal jim skutečný význam, zejména těch ve vaší tiskové zprávě o „Vlcích v Evropě“ ze dne 4. září 2023;
3. zavede nový přístup k posuzování statusu ochrany vlka v souladu s jeho přeshraniční ekologií.

Zůstáváme Vám k dispozici, pokud byste potřebovala další informace.

Torbjörn Larsson, prezident FACE

Otevřený dopis v originále najdete zde

Podle face.eu, red.

Poslední změna: 15.11.2023 10:44

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.