Přihlásit

ČMMJ vyzývá k důsledné evidenci vlků chovaných v zajetí

Českomoravská myslivecká jednota, z. s., vydala tiskové prohlášení, ve kterém se vyjadřuje k případu vlčice, která musela být usmrcena z důvodu odhalení protilátek na vzteklinu.

Vyhublá a vystresovaná vlčice byla na začátku srpna nejdříve nalezena v elektrickém ohradníku s ovcemi a později odchycena v restauraci nedaleko Vrchlabí v Krkonoších. V Safari Parku ve Dvoře Králové se stav vlčice zlepšil, ovšem krevní testy z minulého týdne u ní prokázaly přítomnost protilátek na vzteklinu. Kvůli vysokému riziku, že mohla vzteklinou nakazit lidi, kteří s ní byli v kontaktu, musela Správa KRNAP po dohodě s veterináři a chovateli přistoupit k rozhodnutí ji usmrtit. Onemocnění vzteklinou se naštěstí nepotvrdilo.


ČMMJ se vzhledem k přítomnosti protilátek na vzteklinu a k chování vlčice přiklání k možnosti, že šlo o jedince odchovaného v zajetí a vypuštěného do volné přírody. V tiskové zprávě proto vyzývá odpovědné orgány k vypracování odpovídajících legislativních opatření a k důsledné kontrole a evidenci jedinců chovaných v zajetí.
Podle TZ ČMMJ, z.s., redakce

Prohlášení ČMMJ naleznete v příloze.

Přílohy ke stažení:
Poslední změna: 28.08.2018 12:50

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.