Přihlásit

ČIŽP upozorňuje na zákaz používání olověných broků v mokřadech

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) s ohledem na blížící se sezónu lovy hus (od 16. srpna) a kachen (od 1. září) upozorňuje, že v souvislosti se změnou Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek, o zřízení Evropské agentury pro chemické látky (nařízení REACH) vstoupil od 15. února t. r. v platnost zákaz používání olověných broků v mokřadech a v jejich bezprostřední blízkosti.

Doporučeno ČIŽP upozorňuje na zákaz používání olověných broků v mokřadech Foto Jaroslav Vogeltanz

„Po 15. únoru 2023 je v mokřadech nebo do 100 metrů od mokřadů zakázáno:

a) vystřelování broků, u nichž je koncentrace olova (vyjádřeného jako kov) rovna nebo vyšší než 1 % hmotnostních;

b) nošení jakýchkoli takových broků, pokud se tak stane během střelby v mokřadu nebo jako součást cesty za účelem střelby v mokřadu.

Mokřad dle tzv. Ramsarské úmluvy je „území bažin, slatin, rašelinišť i území pokrytá vodou, přirozeně i uměle vytvořená, trvalá či dočasná, s vodou stojatou či tekoucí.“

Za nedodržení tohoto zákazu může ČIŽP uložit fyzickým osobám podnikajícím a právnickým osobám pokutu až do výše pěti milionů korun.

Fyzické osoby nepodnikající porušující zákaz spadají do kompetence orgánů státní správy myslivosti, resp. myslivecké stráže.

Podle www.cizp.cz, 19. 7. 2023, red.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.