Přihlásit

AMP na Zlínsku poprvé potvrzen mimo ohradníky v rizikové oblasti

Aktualizováno. Dne 21. prosince 2017 bylo jižně od území ohraničeného pachovým a elektrickým ohradníkem v oblasti zamořené africkým morem prasat (AMP) na Zlínsku nalezeno pět uhynulých kusů černé zvěře pozitivních na AMP. Jde o první pozitivní nálezy mimo ohradníky v rizikové oblasti.

Doporučeno AMP na Zlínsku poprvé potvrzen mimo ohradníky v rizikové oblasti

Foto: Jaroslav Vogeltanz

V katastrálním území Lípa byly na malém území nalezeny dvě bachyně, lončák a dvě selata. Podle informací Státní veterinární správy šlo o úhyny staré 10–14 dní.

V předchozích dnech (mezi 16. a 22. prosincem) bylo v rizikové oblasti (uvnitř ohrazeného území) nalezeno celkem šest uhynulých kusů černé zvěře a všechny byly pozitivní.

K 28. prosinci se čekalo na výsledek vyšetření vzorků z pěti dalších uhynulých divočáků.

Pozitivní nálezy AMP u divokých prasat (stav k 28. 12. 2017)

Redakce Světa myslivosti situaci nadále bedlivě sleduje a také v roce 2018 se bude snažit přinášet aktuální informace na téma AMP.

Aktuální informace o výskytu AMP sledujte na webovém portálu www.africkymorprasat.cz

Pozn.:
V původní verzi článku bylo uvedeno, že popsaný nález pěti divočáků pochází z území mimo zamořenou oblast. Na základě upozornění čtenářů a Státní veterinární správy došlo k upřesnění textu. Za původní zavádějící znění se omlouváme.

David Vaca

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.