Přihlásit

49. ročník Memoriálu Richarda Knolla

Poslední srpnový víkend – od soboty 26. do neděle 27. srpna – se konal již 49. ročník Memoriálu Richarda Knolla (MRK). Vrcholnou národní soutěž ohařů letos organizoval Okresní myslivecký spolek ČMMJ Benešov ve spolupráci s Českomoravskou kynologickou jednotou, Českomoravskou mysliveckou jednotou a Českomoravskou kynologickou unií. Slavnostní zahájení memoriálu proběhlo v důstojném prostředí zámku Tloskov u Neveklova. Jako centrum posloužila tělocvična TJ Sokol v Neveklově. 

Doporučeno Foto Kateřina Lisová Vítězové MRK německý krátkosrstý ohař Car z Jirgalova dvora s vůdcem Jiřím Jirouškem (489 b., I. cena, CACT). Foto Kateřina Lisová

MRK se účastnilo celkem 20 ohařů, z toho 11 psů a 9 fen. Mezi plemeny bylo zastoupeno 12 německých krátkosrstých ohařů, dva pointři, dva malí münsterlandští ohaři, dva němečtí drátosrstí ohaři, jeden český fousek a jeden maďarský ohař krátkosrstý. Posuzování práce v rámci jednotlivých disciplín se ujalo 17 rozhodčích pod vedením vrchního rozhodčího Ing. Jiřího Formánka. Ředitelem zkoušek byl předseda OMS ČMMJ Benešov Ing. Jan Slabý.

Prostředí pro všestranné zkoušky

Vrchní rozhodčí Ing. Formánek k výběru terénů uvedl: „Na Benešovsku je krásná, zvlněná krajina. Pořadatelé se skutečně snažili vybrat nejvhodnější terény, které měli k dispozici. V benešovském okrese se tato vrcholná kynologická akce konala poprvé a bylo poznat, že si organizátoři uvědomovali význam memoriálu a závazek, ke kterému se přihlásili.“

Lesní disciplíny probíhaly v honitbě Černý les Lesního závodu Konopiště Lesů České republiky, s. p. „Přestože jde o hojně navštěvovaný příměstský les, zaměstnanci Lesů ČR dokázali zajistit klid pro práci během memoriálu. Disciplíny ve smíšeném lese byly kvalitně připraveny,“ pochválil Ing. Formánek.

Polní disciplíny byly zajištěny v honitbě Mysliveckého spolku Maršovice. Vrchní rozhodčí popsal, že pro disciplínu společný hon byla využita strniště. K individuálnímu hledání posloužil nevysoký porost jetele. „Zajištění terénů pro polní disciplíny bývá na konci srpna kvůli nedostatku krytin dosti obtížné. Pernatá zvěř byla vypouštěna, protože divoká se v daných lokalitách téměř nevyskytovala,“ dodal Ing. Formánek.

Na vodní disciplíny se muselo do honitby Mysliveckého spolku Vrchotovy Janovice na rybník s rozlehlou volnou hladinou i dostatečným porostem rákosu.

Výsledky

Vítězem 49. ročníku MRK se stal německý „kraťas“ Car z Jirgalova dvora s vůdcem Jiřím Jirouškem (489 b., I. cena, CACT), druhé místo obsadila fena německého drátosrstého ohaře Veda z Plzínů vedená Ing. Vojtěchem Horákem (481 b., II. cena), třetí skončil německý krátkosrstý ohař Jun z Visálku, jehož vedl Roman Moravec (472 b., II. cena).

Pouze vítězný pes uspěl v I. ceně, pět ohařů memoriál dokončilo ve II. ceně a šest ve III. ceně. Poměrně významná část startovního pole – sedm ohařů – zkoušky nedokončila v ceně kvůli obdržení známky 0 z některé z disciplín. Jedna fena odstoupila. „U mnoha psů došlo k zaváhání na jedné disciplíně. Využívali pak toho, že mohli memoriál dokončit. Chtěli zabojovat o případné dobré pořadí a díky tomu možný postup na Memoriál Karla Podhajského,“ poznamenal Ing. Formánek a dovysvětlil: „Letos je ale přihlášeno hodně cizinců. V podstatě postupují pouze psi, kteří memoriál dokončili v ceně.“

Nejlepší výkon v poli předvedl vítěz Car z Jirgalova dvora. „Na velkém poli běžel v neděli jako poslední. Přihlížející korona fandila až do konce a sledovala, jak si Car povede. Pes předvedl jistou, rychlou, spolehlivou práci, a to nejen na poli. Vyrovnaný výkon podal i v lese a na vodě a právem zvítězil,“ komentoval Carův výkon vrchní rozhodčí.

Ocenění za nejlepší vodu získal Jun z Visálku, který prokázal chuťovou a razantní práci. Nejlepší práci v lese podala Veda z Plzínů.

Průběh memoriálu

Memoriál měl napínavý průběh a nabídl zajímavou podívanou pro nezvykle početnou koronu – podle organizátorů dorazilo až pět set návštěvníků. „Někteří z těch, kteří neuspěli, patřili k favoritům. Do posledních chvil nebylo v neděli jisté, kdo vyhraje. Na koroně se mi líbilo, že v ní bylo mnoho mladých lidí, kteří se možná na podobnou akci přijeli podívat poprvé,“ sdělil Ing. Formánek.

Na akci se také podle něj podílelo velké množství ochotných a milých lidí, kteří se snažili, aby se všem účastníkům co nejvíce dařilo a návštěvníkům vše líbilo. Jako unikátní z pořadatelského hlediska ocenil pěvecká vystoupení dětského kroužku mladých myslivců, který doprovázel trubače OMS ČMMJ Benešov a LZ Konopiště.

Podle Ing. Formánka budou úspěšní ohaři z MRK patřit k favoritům na MKP. Z České republiky bylo přihlášeno 11 účastníků, ze zahraničí pět ze Slovenska, dva z Polska, jeden z Maďarska a jeden z Německa. Reportáž z vrcholné mezinárodní soutěže ohařů, jejíž výsledky budou již v době publikování tohoto čísla Světa myslivosti známé, přineseme v listopadovém čísle.

František Viktorin
Foto Kateřina Lisová

Poslední změna: 24.10.2023 11:04

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.