Jelení kotlík s fazolemi
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
500 g jelení kýty bez kosti, 400 g konzervovaných krájených rajčat, 250 g konzervovaných bílých fazolí, 250 g konzervovaných červených fazolí, 1 větší červená cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje, lžíce třtinového cukru, 1/2 lžičky uzené papriky, 1/2 lžičky drceného fenyklu, mletá směs koření na zvěřinu, sůl
Odblaněnou jelení kýtu nakrájíme na větší kostky, dáme do mísy, osolíme, posypeme kořením na zvěřinu a promícháme. Pak kostky obalíme v hladké mouce. V kastrolu se silným dnem rozehřejeme olej, kostky zvěřiny v něm zprudka ze všech stran opečeme a odložíme stranou. Do kastrolu vsypeme na měsíčky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek, krátce orestujeme, posypeme paprikou a fenyklem a velmi krátce restujeme, jen co se koření rozvoní. Přidáme konzervovaná rajčata a třtinový cukr, promícháme a necháme zkaramelizovat. Nakonec přidáme odloženou opečenou zvěřinu, zalijeme vodou tak, aby byly kostky zvěřiny téměř ponořené, a pod poklicí zvolna dusíme asi hodinu doměkka. Ke konci dušení přidáme bílé i červené fazole bez nálevu a jen krátce povaříme, aby se fazole nerozvařily. Dochutíme solí.
Podáváme s chlebem.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes