Přihlásit

Lovečtí psi uháněli lesním podrostem za pachem krve (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zbyslavec
Trojice psích zástupců z každého okresu Pardubického kraje se utkaly v sobotní soutěži malých barvářských loveckých plemen.
Sněhem pocukrované ráno u zbyslavecké hájenky přilákalo kromě majitelů finálové dvanáctky psů i početnou koronu více než stovky dalších příznivců myslivosti. A bylo se na co dívat. Okresní myslivecký spolek v Chrudimi tu ve spolupráci s Místním sdružením Zbyslavec-Lovětín prezentoval nejlepší ukázky psí dovednosti a poslušnosti. Třeba v honbě za pachem krve neboli "barvy" nedokázala většinu psů odvést ze stopy žádná překážka. Barváři vyhledávali zvěř na vzdálenost pěti set až šesti set kroků. Krevní stopy přitom musely být podle pravidel soutěže starší než dvanáct hodin. Také ve zkouškách poslušnosti obstála většina zvířat na výbornou. Vždyť zkuste opustit volného psa uprostřed přírody a nechat ho dlouhé minuty bez dozoru! Spousta čtyřnohých kamarádů by začala po několika vteřinách svého pána zoufale hledat. "Je vidět, že majitelé věnovali psům obrovské množství práce," říká vrchní rozhodčí Miroslav Studený. Pohár hejtmana si po sečtení bodů z pěti disciplín odvezl Radek Svatoš z Ústeckoorlicka. Jeho jagdteriér Ex z Matulkova hájenství mu udělal obrovskou radost. "Hodný, hodný," plácal ho spokojeně majitel.

Pohled autora najdete na chrudimsky.denik.cz/barvari

Foto - S VELKOU CHUTÍ se vydal do terénu pozdější vítěz barvářských zkoušek jagdteriér Ex majitele Radka Svatoše.
Foto - Deník/Marek Nečina

MAREK NEČINA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.