Přihlásit

Předloňské mrazy zahubily v lesích přes polovinu srn (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlín
Katastrofální následky měla extrémně tuhá zima před dvěma roky. I přes veškerou snahu myslivců uhynulo v lesích Zlínského kraje až šedesát procent srnčí a drobné zvěře.
 Mnohem menší ztráty nastaly u jelení a černé zvěře, která je odolnější. "Nás ale zajímají především srny, zajíci nebo bažanti. Ti totiž na rozdíl od jelenů a divokých prasat nezpůsobují v lesích velké škody," prohlásil Jan Janoušek, jednatel Okresního mysliveckého spolku Vsetín.
 "Ztráty byly tehdy mnohem vyšší než u předchozích zim," přiznal Jan Buksa z Mysliveckého sdružení Chřibsko.
 Hladová a vysílená zvěř ztrácela plachost a vydávala se za potravou až do ulic měst a vesnic. Paradoxně se tím její úmrtnost zvyšovala. "Hodně srn se třeba propadalo do skleníků, hodně jich posrážela auta. Nebyly to hezké věci," vzpomínal Janoušek.
 Během loňského, teplotně mírného roku se stavy srnčí a drobné zvěře rychle zvedly. "To je kouzlo přírody. Když nejsou extrémně nepříznivé podmínky, počet zvěře rychle vzrůstá. Potřebovali bychom ale ještě jednu mírnou zimu, aby se stavy dostaly na normál," tvrdí Janoušek.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.