Přihlásit

Zaječí nemoc se objevila podruhé (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Číčenice/Tularemie neboli zaječí nemoc se objevila už podruhé. Tentokrát šlo o pozitivní nález u uhynulého zajíce v katastru obce Číčenice nedaleko Vodňan v druhé polovině prosince. K prvnímu došlo v listopadu u Hoslovic. Jde o závažné infekční onemocnění. Na člověka se přenáší od volně žijících zvířat, ale také klíšťaty, komáry, mouchami nebo ovády. "Projevuje se malátností, ochablostí, bolestí kloubů," řekla lékařka ze Štěkně Helena Kopecká.

Poslední případ nakažení člověka tularemií se na Strakonicku stal v roce 2002. Nákaza má řadu forem. Nejzávažnější jsou plicní, tyfoidní (septický stav provázený vysokými horečkami) a střevní. Existují i povrchové formy - vředy a záněty kůže či spojivek. Onemocnění bývá jen zcela výjimečně smrtelné, ale je často provázeno vysokými horečkami. "Pokud najdete v lese mrtvého zajíce, je dobré na něj nesahat," radí jeden z dotázaných myslivců.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.