Přihlásit

"Na pytláky jsme krátcí" (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Když se podaří myslivcům pytláka dopadnout, u soudu zklamaně poslouchají, jak dostává podmínku

Rohozec
Páchají v lese zlo. A nelze je zastavit. "Chytnout dnes pytláky je těžká věc, skoro zázrak," říká Milan Hejl z mysliveckého sdružení Rohozec na Blanensku.
 Přesto se jim to podařilo a pomohla přitom neuvěřitelná náhoda. Pytláci na sebe upozornili tím, že jednomu myslivci v lese ukradli motorku.
 Nakonec se dostali až k soudu, ale trest myslivce hodně zklamal. "Bylo to jen pár měsíců podmíněně a takového postihu se ostatní nezaleknou. Pokud budou pytláci od soudu odcházet s tak mírnými tresty, obávám se, že tento výnosný a takřka nepostihnutelný byznys se bude rozvíjet dál," posteskl si Milan Hejl.
Kdo byli ti pytláci?
 I to je hodně zajímavé. Jeden z nich byl veterinární lékař a druhý invalidní důchodce. Oba byli z Kuřimi. Na tom, že se je podařilo odhalit, má velkou zásluhu náš kolega. Aby je dopadl, dost riskoval.

* Zkuste tedy popsat, co se vlastně přihodilo?

 Jeden ze členů našeho mysliveckého sdružení jel na babetě na čekanou. Najednou přijela dodávka a z místa, kde babetu nechal, slyšel zachrastit řetěz. Napadlo ho, že mu ji někdo krade, a rozběhl se za dodávkou. Chtěl ji zastavit. Podařilo se mu chytit volant jedoucího vozidla a řekl, že se nepustí, dokud nezastaví. Ještě chvíli ho tak vláčeli, ale nakonec zastavili a motorku vrátili.

* A vysvětlili mu nějak, proč si motorku naložili?

 Prý jen tak ze srandy. Našemu členovi to ale bylo divné a zavolal policisty. A když jim pak na místě popisoval, co se stalo, právě okolo projížděla stejná dodávka. Policisté se za ní rozjeli a dohonili ji v sousední vesnici. Vyběhl z ní jeden muž a utíkal pryč. Druhý se pokoušel vytáhnout z auta bednu s uloveným srnčím. Jak se pak ukázalo, ten, co utekl, byl veterinář. U soudu se pak vymlouval, že se lekl a zpanikařil.

* A jak odůvodnili ty dvě zastřelené srny?

 Že si jen chtěli obstarat nějaké maso pro svoji potřebu, na soukromou oslavu. Při vyšetřování se však zjistilo, že veterinární lékař měl kromě jiných loveckých pušek i speciálně upravenou zbraň tak, aby se mohla nosit v tašce nebo pod bundou. Zkrátka aby nebyla vidět, a na co to asi potřeboval?

* Proč vás pak soud zklamal?

 Začalo to tím, že nejprve byli odsouzeni trestním příkazem, což znamenalo, že neproběhlo soudní líčení a my jako poškození jsme neměli možnost se k tomu ani vyjádřit, ani odvolat. Navíc jsme vyčíslili škodu na 6590 korun, protože jsme započítali i chovnou hodnotu zvěře, soud ji však uznal jen ve výši 2225 korun. Zastřelené dva pěkné kusy srnčí bral jen jako kus masa. A nejvíce nás zklamalo, že veterinární lékař dostal za pytláctví od blanenského soudu jen pět měsíců podmíněně a invalidní důchodce čtyři. Ani jim nebyl odebrán zbrojní průkaz nebo třeba auto, ve kterém páchali trestnou činnost. Soudu se zdálo, že jsou tak dostatečně potrestáni.

* A vám ne?

 Nám ne. Státní zástupce se však naštěstí odvolal. Zase se tímto případem zabýval Okresní soud v Blansku. Trest pytlákům sice zpřísnil, ale jen trochu, oba dostali o měsíc více, ale pořád jsem z toho neměl dobrý pocit. Jedinou, alespoň malou satisfakcí pro nás bylo, že na toto soudní líčení se náhodou přišli podívat studenti z jedné střední školy v Blansku. A když státní zástupce mluvil o tom, co pytláci provedli, byl z toho veterinární lékař dost nervózní. Až mu poskakovaly nohy pod stolem. Bylo vidět, jak je mu to nepříjemné.

* Tím to skončilo?

 Státní zástupce se znovu odvolal a u krajského soudu dostal veterinář deset měsíců podmíněně a na dva roky mu zakázal držení loveckých zbraní. Invalidnímu důchodci trest nezměnil, s tím, že on pouze auto řídil. Možná přihlédl i k tomu, že ten se s námi vyrovnal a námi vyčíslenou škodu zaplatil.

* Poslední soud se konal vloni, co si o tom s odstupem času myslíte?

 Že odpovídající trest měli dostat hned v počátku. Vždyť na pytláctví byli připraveni, dělali to organizovaně a cíleně. Ta další jednání u soudu jsme si mohli všichni ušetřit.

* A s tím trestem jste se nakonec smířili? Myslíte, že pár měsíců podmíněně někoho - od této celkem výnosné "činnosti" - odradí?

 U těch dvou nevím. Možná ano a možná si jen řekli, že to budou dělat líp, aby je nikdo nechytil. Třeba že u toho nebudou krást motorky. A ostatní pytláci? Ti se takového trestu určitě nezaleknou. To mne velmi mrzí a popouzí.

* Pytláci tady byli, jsou a budou... Myslíte, že dříve na ně byli přísnější?

 Asi ano. Ty mírné postihy a zlehčování trestných činů se však u nás netýká jen pytláctví. Ty tresty mi někdy ve srovnání s tím, co nějaký člověk udělá, někdy opravdu připadají velmi mírné, skoro bych řekl příjemné. A pak není divu, že se tak lidé chovají dál.

* A co myslivci, kteří nectí pravidla lovu? To jsou přece také pytláci. Setkal jste se i s tím?

 V současném mysliveckém sdružení ne, ale v tom bývalém ano. Jednomu myslivci, který byl navíc lesák, jsme prokázali, že upytlačil dva kusy srnčí zvěře. Když jsme se ho na to ptali, zapřel to. Nakonec to řešil i soud, v mysliveckém sdružení skončil a byly mu i odebrány zbraně.

* A myslíte, že to tak chodí v každém sdružení? Občas si i sami myslivci postesknou, že tak docela fair play se mezi nimi nehraje a ti slušnější nemají odvahu usměrnit své dravější kolegy...

 Je takové pořekadlo: Zlo je pácháno pouze tehdy, když mu to dobro umožňuje. Možná ti dobří myslivci v sobě nenajdou tolik odvahy, aby ty zlé napadli, aby se to nedělo. Tím ovšem nemyslím, aby se s nimi třeba porvali. Nikdy nedosáhneme toho, že všichni budou hodní a budou dělat myslivost tak, jak si to všichni představujeme. Tak to přece chodí i v jiných kolektivech. My se však snažíme, aby naši myslivci pravidla dodržovali, a myslím, že se nám to daří.

"A nejvíce nás zklamalo, že veterinární lékař dostal za pytláctví od blanenského soudu jen pět měsíců podmíněně a invalidní důchodce čtyři..."

Foto popis: CO S PYTLÁKY? Milan Hejl z mysliveckého sdružení Rohozec na Blanensku si myslí, že dopadení pytláci dostávají u soudu mírné tresty - ostatní se tak soudu nebojí.
Foto Autor - Foto - MAFA - OTTO BALLON MIERNY

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Morava

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.