Přihlásit

Myslivci na Vysočině dnes sčítají zvěř (webreporter.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

JIHLAVA (WR) - Právě dnes začíná letošní sčítání zvěře v honitbách, které se nacházejí v kraji Vysočina. Aktuální stavy zvěře, které se sčítáním zjistí, budou známy koncem března. Krajský úřad, konkrétně odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství, i v letošním roce stanovil dva termíny sčítání zvěře. Tyto řádné termíny jsou pro uživatele všech honiteb kraje Vysočina závazné.

"První termín sčítání je stanoven na sobotu 16. února, druhý na sobotu 8. března," sdělil nám Václav Kodet, náměstek hejtmana pro oblast lesního hospodářství. Důvodem sčítání je každoroční povinnost uživatele honitby vypracovat, na základě objektivně zjištěných podkladů, plán mysliveckého hospodaření. Ten vychází z posouzení celkového stavu ekosystému, výsledků porovnání kontrolních a srovnávacích ploch, dále pak z výše škod na zemědělských a lesních porostech způsobených v uplynulém období, ze stanovení minimálních a normovaných stavů zvěře, poměru pohlaví a koeficientů očekávané produkce, a především z výsledků sčítání zvěře. Termíny pro letošní rok byly stanoveny ve spolupráci s uživateli honiteb tak, aby bylo možno provést co nejobjektivnější zjištění stavu zvěře v honitbách.

K nejpočetnějším druhům zvěře na Vysočině patří tradičně srnčí zvěř, které myslivci v loňském roce napočítali celkem 27 073 kusů a zajíc polní, kterého bylo nasčítáno 25 820 kusů. Potěšitelné je, že vzrůstá například počet lžičáků pestrých (38 kusů), ale i vyder říčních (991 kusů), v evidenci se objevili z chráněných druhů živočichů, mimo jiné, bobři (11 kusů), křepelky (3209 kusů), tetřívci (10 kusů) a koroptve (10128 kusů).

Ze zákona o myslivosti také vyplývá, že sčítání má právo se účastnit jednak držitel honitby, ve které se sčítání provádí a dále držitelé honiteb sousedních a vyjádřit se orgánu státní správy myslivosti k jeho výsledkům, kterým v tomto případě je orgán státní správy myslivosti obecního úřadu obce s rozšířenou působností.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.