Přihlásit

Mýtus o soví moudrosti (Blesk Hobby)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mají vynikající sluch i výborný zrak, díky kterému vidí i v noci. A také husté peří umožňující tichý let. Příroda zkrátka těmto ptákům nadělila prakticky vše, co k nočnímu lovu potřebují.

Ale není sova jako sova. Puštík bělavý, kterého chová Milan Zaleš z Chotýčan, svou kořist v letu uloví i za denního světla. Ale tuto dovednost se svým chovatelem trénoval skoro dva roky.

 Dědictví po předkovi

 Dědeček Milana Zaleše miloval přírodu a dravce zvlášť. A vnuk jeho obdiv k těmto majestátním tvorům s úchvatnými smysly i vlastnostmi převzal. Ke své první sově ale přišel tak trochu náhodou, když mu bylo asi patnáct let. Jeho tatínek tehdy našel v lese dvanáctidenní mládě kalouse ušatého, které vypadlo z hnízda. "Vypiplali jsme ho a naučili létat," vzpomíná Milan. S opeřencem, kterému dali jméno Vincek, chodil nejčastěji na pole k lesu, kde byla kolonie kalousů. Nakonec mládě právě tady vypustil zpátky do přírody. Na zážitky z dětství nezapomněl - vystudoval střední zemědělsko-technickou školu a po vojně si udělal myslivecké a sokolnické zkoušky.

 Podnikání jako koníček

 Po revoluci pracoval rok v Německu a dumal, jak spojit svého koníčka s podnikáním. "V zahraničí jsem viděl hrady, kde předváděli dravce, a napadlo mě něco podobného vytvořit také u nás," říká Milan. "Ukázky výcviku dravců nejsou ovšem žádný cirkus. Při předvádění je zapotřebí hlavně vycházet z toho, jak se pták chová v přírodě." Zachytit v letu kořist a odnést si ji na bezpečné místo není například pro sovu nic neobvyklého. S ukázkami výcviku začínal Milan nejdřív u loveckého zámku Ohrada, na nějakou dobu si odskočil do rakouského Schwarzenau a jedenáct sezon působil na šumavském hradě Rábí. Poslední dva roky pak zakotvil v plzeňské zoologické zahradě, kde pomáhal vybudovat expozici dravců a sov. Od dubna do října tu dvakrát denně předvádí ukázky jejich výcviku. Přes zimu pak jezdí po školách. Doma má nejrůznější soví zástupce: výra velkého, sovu králičí, puštíka bělavého, sovu pálenou i pár kalousů ušatých. A navrch ještě šestatřicet dravců - mezi nimi i takové klenoty, jako je orel kamčatský.

 Božské oblíbenkyně

 V Evropě mají sovy pověst moudrých ptáků. Snad za to může jejich vzhled nebo řecká bohyně moudrosti Athéna, která byla právě s nimi často zobrazovaná. "Ve skutečnosti však sova není chytřejší než jiní dravci," uvádí na pravou míru chovatel. "Mnozí z nich jsou naopak mnohem učenlivější." Podle jeho slov je snazší vycvičit dva orly než jednu sovu. Pokud chcete mít dobré výsledky, musíte navíc se sovím výcvikem začít brzy. Například svého puštíka bělavého, který se jmenuje Čenda, si vzal chovatel "do parády", když mu bylo čtrnáct dnů.

 Spěch? Nepřítel výcviku!

 Když začal Čendovi vyhazovat do vzduchu kuřecí hlavičku, puštík vůbec nechápal, co se děje. Teprve téměř po dvou letech pochopil, že musí "kořist" zachytit v letu a letět dál. "Instinkty mají dravci od přírody, ale v hlavě si musí leccos srovnat, aby nedocházelo k malérům," říká Milan. "Jinak by snadno mohli zaútočit na psa, ale i na člověka." Ne nadarmo se říká, že dravci bývají obrazem sokolníka, který vede jejich výcvik.

Jen pro plnoleté chovatele

 Od chovatele si můžete koupit prakticky jakoukoliv sovu. Pokud ji však nechcete pouze mít v kleci (podobně jako kanárka), musí vám být alespoň 18 let. Pak si můžete udělat myslivecké a sokolnické zkoušky, a až potom začít s výcvikem.
Sova pálená stojí asi 3000 Kč, puštík bělavý kolem 10 000 Kč.
Ke spokojenosti potřebují závětří. Obvykle jim vyhovuje dřevěná voliéra, kde nechybí koupací nádoba, pítko s čerstvou vodou a kvalitní potrava.
Nejméně náročný strávník je výr. Pochutná si na kusu králíka, myšce i kuřeti. Obecně platí: čím menší živočich, tím bývá na potravu háklivější. Střevní problémy mohou těmto dravcům často způsobit nepříjemné zdravotní potíže.
Velice důležitá je dobrá hygiena a čistota.
Puštíci se dožívají v průměru 20 až 25 let, sovy pálené 12 až 15 let.

Dravci jsou odrazem sokolníka, který je cvičil.

Text: Ivana Matyášová, foto: profimedia.cz (1x) a autorka

Foto - Kouzelný puštík bělavý (na horní fotografii sova pálená)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.