Přihlásit

Na mrtvé zvíře nesahejte (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

U uhynulého zajíce testy prokázaly tularémii, lékaři v Mělníku prověřují, zda jí neonemocněli dva lidé

Kly
Na výsledky rozborů krve čekají nyní dva lidé na Mělnicku. Lékaři mají podezření, že se oba nakazili tularémií, nemocí, která postihuje především hlodavce a zajíce a je přenosná na člověka.
 "Výsledky sérologického vyšetření nejsou ale dosud k dispozici," řekl vedoucí územního pracoviště Krajské hygienické správy v Mělníku Jan Kozák. Nemoc je léčitelná, není přímo přenosná z člověka na člověka.
 "Uhynulého zajíce našli na konci prosince zaměstnanci Spolany v katastru obce Tišice nedaleko Kel a zavolali našeho hospodáře," uvedl místopředseda Mysliveckého sdružení Kly-Tuhaň Josef Andraščík. Výsledky rozborů u zvířete tularémii potvrdily.
 Na Mělnicku tularémii myslivci nepamatují. Jak se do regionu dostala, se lze jen domnívat. "Je to onemocnění, které mohou přenášet i myši," vysvětlil Andraščík.
 Mrtvý zajíc ležel už v tišickém katastru v sousední honitbě. Proto se Kly nacházejí nyní v takzvaném ochranném pásmu, které vydala Krajská veterinární správa Středočeského kraje.
 Mimořádná veterinární opatření k prevenci a tlumení tularémie zajíců platí vedle Kel a Tišic ještě pro katastrální území Chrást, Kozly, Mlékojedy, Přívory, Tuhaň a Všetaty. "Podle veterinárních opatření musí být v době odstřelu zajíců na honu přítomný veterinář, který zastřelené zajíce vyšetří," upozornil Josef Andraščík.
 Myslivci poslali od té doby na vyšetření už jen jediného zajíce, a to uloveného. "Zvíře, které jsme dali vyšetřit spíše preventivně, bylo zdravé," doplnil myslivec. Dalšího uhynulého zajíce zatím nikdo neobjevil. Aby mohla být veterinární nařízení zrušena, nesmí se v ochranném pásmu po dobu dvou let objevit žádný další případ.
 Obec Kly informuje o výskytu tularémie v okolí na vývěskách a na oficinálních webových stránkách. Lidé se dozvědí, že nesmějí na mrtvou zvěř sahat a že mají nález hlásit na obecním úřadě. Podle myslivce Andraščíka je možné nález oznámit i veterinářům nebo myslivcům. "V žádném případě by lidé neměli na mrtvé zvíře sahat," zdůraznil.
 Tularémie se totiž může přenést na člověka pouhým dotykem. "Onemocnění se vyskytuje v několika formách, které souvisejí s tím, jak se člověk nakazí, a to je kožní cestou, vdechnutím nebo z potravy. Společným znakem je horečka, malátnost a zduření a později zhnisání mízních uzlin," uvedl vedoucí mělnické hygienické stanice Jan Kozák. "Lidé by ale měli dbát také na zásady obecné hygieny a nepít neprověřenou vodu," upozornil Kozák. Nakazit se podle něho člověk může i od klíšťat nebo jiného krev sajícího hmyzu nebo tak, že sní špatně tepelně zpracované kontaminované maso. Vzácně se stává, že nakažené zvíře člověka pokouše. "K přenosu nemoci ale může dojí třeba i poškrábáním od domácí kočky," doplnil Kozák.

***

"Společným znakem je horečka, malátnost a zduření a později zhnisání mízních uzlin." hygienik Jan Kozák

Regionální mutace Mladá fronta DNES - střední Čechy (jih)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.