Přihlásit

Část obory Hamé chtějí obce zpět (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jižní Morava
Bývalý většinový majitel společnosti Hamé Babice, miliardář Leoš Novotný, možná přijde o oblíbené místo k odpočinku, kde měl soukromí.
 Obec Radějov a město Strážnice chtějí vzít Hamé Babice kus daňčí obory, kterou Novotný využívá. Rády by zpřístupnily pozemek veřejnosti, hlavně turistům.
 Starostové požádali Lesy ČR, aby pozemky obou měst vyňaly z této honitby, a tedy i z obory. Roční výpovědní lhůta uplyne už za pár dní. "Odpověď jsme od Lesů ještě nedostali. Pokud to v nejbližší době neudělají, budeme požadovat vytvoření vlastní honitby," uvedl starosta Radějova Stanislav Knitl a doufá, že by se pak v části obory mohly strhnout ploty, otevřít brány a alespoň kus lesa za vesnicí by byl opět přístupný veřejnosti.
 Radějovští mají na své straně i Strážnici. Ta dala Lesům také výpověď a v oboře vlastní dokonce tři sta hektarů pozemků. Kdyby se oběma podařilo prosadit svou, obora by byla asi o třetinu menší.
 "Nelíbí se nám, jak se v ní hospodaří a že tento krásný kout přírody nemůžeme využít k rozvoji turistického ruchu," říká radějovský starosta. Obce argumentují i tím, že daňci spásají na loukách vzácné orchideje a okusují mladé stromky.
 Ostatní obory Lesů ČR v kraji tak přísný režim nemají. Obora Soutok na Břeclavsku je protkaná cyklostezkami a přes oboru Moravský Krumlov vede dokonce silnice.

Odpárat část lesů a luk od daňčí obory v Bílých Karpatech, jak si to přeje Radějov a Strážnice, není jednoduché a Lesy ČR to zřejmě ani nechtějí. Vyplývá to z dopisu, který společnost zaslala vloni na podzim městu Strážnice a jako stanovisko k této záležitosti ho včera MF DNES poskytlo tiskové oddělení Lesů v Hradci Králové.
 Mimo jiné se v něm píše, že Lesům ČR není jasné, co bylo důvodem jednostranného ukončení dohody. "Jsou však v dané věci připraveny jednat," stojí v dopise podepsaném Vladimírem Dolejským, pověřeným funkcí generálního ředitele společnosti. "Každý honební pozemek musí být zařazen do nějaké honitby, a proto nám není zcela zřejmé, jaké kroky by Lesy ČR měly v této souvislosti podnikat," uvádí dále.
 "Nájemní smlouvy na honitby se uzavírají na deset let a v průběhu tohoto období měnit honitbu je velmi nesnadné, takřka nemožné," říká i Petr Michna z pověřeného úřadu ve Veselí nad Moravou "Takové případy se řeší i léta," upozornil. Velmi komplikované jsou podle něj i kvůli tomu, že se k tomu musí vyjádřit všichni vlastníci pozemků a v těchto případech jsou jich stovky, a někdy i tisíce.
 Strážnice chce dostat své lesy z obory, aby zvěř nepoškozovala nové výsadby. "Nemůžeme v našem lese pěstovat stromy, jak nám to ukládá i zákon. Zvěř nové výsadby ničí," uvedl již dříve strážnický starosta Risto Ljasovský.

***

"Nelíbí se nám, že tento krásný kout přírody nemůžeme využít k rozvoji turistického ruchu." Stanislav Knitl, starosta Radějova

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.