Přihlásit

V oboře žijí i kňouři (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tip na výlet

Potřebujete si vyvětrat hlavu od každodenních starostí? Pak zamiřte do hukvaldské obory. Příjemnou procházku mezi zdejšími staletými listnáči vyhledávají ročně tisíce návštěvníků ze širokého okolí. Lákají je nejen zdejší tajemná zákoutí tvořená pahýly starých buků či malebné lesní výhledy, ale mnohdy hlavně jedinečná možnost spatřit v bezprostřední blízkosti zdejší zvěř. Jen pár kroků od chodníčku člověk zahlédne stádo muflonů či daňků. A jak připomíná krajský ředitel Lesů České republiky Jiří Silvestr, od roku 2000 lze vidět i takzvanou černou zvěř, tedy divoká prasata.
 "Ve volné přírodě už není dnes tak často vidět dospělé kňoury, neboť se stávají terčem myslivců, kteří touží ulovit co nejsilnější trofeje. My se je v hukvaldské oboře snažíme dochovat," říká Silvestr.
 Lesníci se v oboře věnují také chovu pstruhů, které si tu mohou lidé v určené dny i koupit. V kaskádovitých rybníčcích se prohání siveni američtí a pstruzi duhoví. První zmínky o oboře pocházejí už z roku 1567, kdy olomoucký biskup Vilém Prusinovský dostal od různých šlechticů jelení zvěř a od císaře Maxmiliána II. dvacet kusů daňčí zvěře z královské obory na Kunětické hoře u Pardubic. Původní oboru však založil dále od hradu. Současný areál vznikl o více než sto padesát let později v okolí hukvaldského hradu, jenž býval letním sídlem olomouckých biskupů, kteří oboru vlastnili až do druhé světové války.
 Zatímco na počátku 17. století býval kopec kolem zdejšího hradu ze strategických důvodů nezalesněný, dnes lidé, kteří stoupají k hradní bráně, míjejí majestátní buky spojené se zemí působivě vyvinutým kořenovým systémem. Pro svou unikátnost bylo sedm z buků vyhlášeno památnými stromy. V jejich korunách zahlédnete různé druhy ptáků, kteří jsou dalšími zvířecími obyvateli obory. Podle turistických průvodců tu žijí i desítky druhů savců či třeba hmyzu.
 Komu by lesní zvířata nestačila, může zavítat i do zdejšího areálu firmy Tropic Hukvaldy, která láká na exotické druhy živočichů i rostlin. V těchto dnech je otevřeno od čtvrtku do neděle od 9 do 18 hodin.

Foto popis: Mufloni Návštěvníci obory v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku mohou během vycházky spatřit daňky či muflony

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.