Přihlásit

Při výletech dávejte pozor na poškozené posedy (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Větrné počasí v březnu poničilo mnoho mysliveckých staveb - "posedů, žebříků a kazatelen". Škody byly vyhodnoceny v mysliveckých sdruženích při sčítání zvěře a jsou hodnoceny jako nebývale vysoké! Vše je nutné napravit. Jednak kvůli blížícímu se období odstřelu srnců, který bude začínat od poloviny května, ale i kvůli tomu, že posedy jsou často využívané návštěvníky přírody a turisty, a proto se mohou stát příčinou úrazu. Škody je proto nutné napravit co nejdříve. U všech staveb je nutno posoudit, zda má smysl je opravovat, nebo rovnou postavit nové. Pro výrobu používáme pouze tradiční materiály, tedy dřevěná prkna a smrkovou tyčovinu. Vylepšení netradičními materiály, plasty, vyřazenými vozidly či vagony do přírody nepatří. Vždyť i posed je součástí krajiny a musí být ozdobou, nikoliv trpěnou nutností. Teď mají myslivci s posedy plno práce. Povalené je nutné postavit, dřevo natřít konzervačním nátěrem proti hnilobě, opravit zateplení a řádně zabezpečit vzpěrami proti povalení větrem. Při té příležitosti kontrolujeme i žebříky, na kterých dochází každoročně k mnoha úrazům. Nepevné stupně musíme vyměnit, kontrolujeme i správnou šířku žebříku a odstup stupňů. Proto si hlavně teď na začátku turistické sezony dávejte pozor, aby váš výlet neskončil tragédií.

Foto - ČAS OPRAV. Myslivci rozeznávají tři druhy pozorovacích plošin - zleva: žebřík, kazatelnu a posed. V těchto dnech ale teprve probíhá jejich kontrola po zimě, a proto mohou být nebezpečné.

Foto - archiv Jiřího Šilhy a Deníku

Jiří Šilha

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.