Přihlásit

Jak (ne)zachránit ptáče (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jinonice - Pod vysokým stromem poblíž ruzyňského letiště se v trávě schovávali dva malí kalousové ušatí. Byli jen několik týdnů staří, spadli z větve a ještě nemohli létat.
Nakonec skončili v záchranné stanici pro zvířata v Jinonicích. Přivezli je sem policisté z cizinecké policie, kteří je našli a mysleli si, že jsou zraněni.
"Lidé se mylně domnívají, že když vezmou ptáče do ruky, že se o něj již rodiče nebudou starat. To je velký omyl. Nejlepší pomoc spadlému mláděti je jednoduchá. Vzít do ruky a posadit do větví nějakého stromu, rodiče se o něj pak postarají," vysvětluje Zdeňka Nezmeškalová z Českého svazu ochránců přírody. Nyní je právě čas, kdy ptáci vyvádí mláďata, a tak se jimi plní záchranné stanice. Proto Český svaz ochránců přírody připravil kampaň, ve které chce informovat, jak se k nalezeným zdravým ptáčatům správně chovat.

Zranění ptáci jsou víc vidět Do záchranných stanic pro zvířata se ročně dostane asi deset tisíc zvířat. Až dva tisíce jich přitom skončí v té pražské, v Jinonicích. Nejhorší zde byl rok 2003, to se tu museli postarat dokonce o 2 222 různých zvířat. Provoz záchranné stanice přijde ročně na dva miliony korun.
"Až osmdesát procent je ptáků. Ale neznamená to, že by jich v Praze žilo o tolik víc než savců. Lidé je prostě snáz nacházejí," vysvětluje Věra Přibylová, která pražskou stanici založila a stará se o ni už pětadvacet let.
Asi šedesát procent zvířat se podaří vrátit zpět do přírody. Statistiku zvedají právě ptáčata, která lidé do stanice přinesou omylem.
"U dospělých zvířat je to složitější, většinou se k nám dostávají zraněná. Někdy uhynou a někdy u nás prostě musí zůstat, protože by v přírodě sama nepřežila," popisuje Přibylová. Ve stanici byly různé druhy zvířat, která kolem Prahy nejsou vůbec k vidění. Třeba takový orlovec říční nebo králíček ohnivý. Tito ptáci se při podzimním stěhování zranili a museli počkat na pomoc člověka. Ale i s pomocí to někdy není jednoduché. V Praze jsou jen čtyři veterináři, kteří umí operovat ptáky. "Když ani jeden z nich nemá službu nebo je třeba víkend, tak je to obtížné," stěžuje si Přibylová. Problém prý je v tom, že pražští veterináři si vydělají peníze na kočkách a psech a pomoc divokým zvířatům pro ně není "kšeft".
V Jinonicích je i exemplář, který uvidíte jen v olomoucké zoo, dhoul. Samička psovité šelmy, známé i pod jménem vlk rudý, je zde na dožití.

***

* Stanice v Jinonicích Provoz stanice vyjde na 2 miliony korun ročně. Za rok se tu postarají o 1 500 až 2 000 zvířat, přitom se zde vystřídá přes 80 druhů. Z 80 procent převažují ptáci. Stanice funguje již 25 let. Kontakt: tel. 602 205 070 Zdroj: Záchranná stanice ČSOP

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.