Přihlásit

Evaňští střelci před soud nepůjdou. Byl to přestupek (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Litoměřice
Evaňští střelci, kteří zakázaným způsobem odlovili několik kusů divokých prasat, nepůjdou před soud. Rozhodlo o tom litoměřické okresní státní zastupitelství.

Hrozí jim pokuta a zákaz činnosti

"Neshledali jsme důvody pro zahájení trestního stíhání," sdělil Deníku Zdeněk Hammer, okresní státní zástupce. Celý případ se nyní vrátí zpět do Lovosic, kde bude rozhodnuto v přestupkovém řízení. V tom hrozí provinilým myslivcům maximálně pokuta v řádu několika tisíc korun, popřípadě zákaz myslivecké činnosti až na dva roky.

Myslivci: očekávali jsme to

"Očekával jsem, že to tak dopadne. Celý průběh tomu nasvědčoval. My se tím budeme pravděpodobně zabývat až na květnové schůzi. Každopádně budeme čekat na rozhodnutí lovosické Státní správy lesů, myslivosti a rybářství. Podle toho pak zaujmeme stanovisko my. Každopádně, pokud budou jakkoli potrestáni, my už je trestat nemůžeme. Dvojí trest nesmí být udělen," vysvětluje Adolf Rolínek, jednatel okresního spolku Českomoravské myslivecké jednoty(CMMJ) v Litoměřicích.

Vyšetřování se jim nelíbilo

Některým členům ČMMJ na Litoměřicku se nelíbil průběh vyšetřování. Myslivec, který celou věc ohlásil, měl dokonce na protest proti zdlouhavému vyšetřování opustit řady ČMMJ.
"Už je to půl roku od chvíle, kdy se to stalo. Ztrácím důvěru ve správní řízení. Je hrozné, že jsem byl svědkem těžkého přestupku, který jsem řádně nahlásil a nyní se nic neděje. Zdá se, že se to snaží někdo zamést pod koberec," neskrýval své rozhořčení již před několika týdny dlouholetý člen ČMMJa myslivecký hospodář Václav Haut, který byl přímým svědkem nelegální střelby.

Šlo o lov, nebo o popravu?

Zakázaným způsobem, z polní sklízecí techniky, měla lovit skupinka myslivců nedaleko Evaně divoká prasata při sklizni kukuřice. Tento způsob však patří mezi několik přísně zakázaných možností lovu.
V řadách Českomoravské myslivecké jednoty se okamžitě poté, co vše vyšlo najevo, zvedla vlna nevole proti střílejícím myslivcům.
"Se zbraněmi tam neměli v době sklizně co dělat. Takový způsob odlovu je přísně zakázaný. Je určen okruh okolo sklizně, ve kterém nesmí myslivci pálit po unikající zvěři," objasnil Adolf Rolínek.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.