Přihlásit

Zachránili myslivci život, jsou Gentlemany silnic (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ze skla trčela střelná zbraň "Vraceli jsme se z návštěvy kolem Lomnice nad Lužnicí. Jezdíme tudy pomalu, může tam vyběhnout zvíře. Auto před námi najednou do něčeho narazilo. Mysleli jsme si, že se mu do cesty dostala srna," říká Pavel Kučera z Bechyně.
Když se k nehodě přibližovali, spatřili odrazky. Až po chvíli pochopili, že na silnici leží jízdní kolo.
"Žena z auta před námi začala hrozně panikařit. Pak vystoupil i řidič. Tvrdil, že se vlastně nic nestalo. Že jen má v předním skle zaraženou flintu," vzpomíná Kučera.
Společně usoudili, že řidič srazil myslivce. Nikde ho ale neviděli. Začali pročesávat okolí. Po chvíli objevili tělo ve škarpě. "Nějaký pán se nacházel v příkopu. Byla tam voda, bohužel ležel obličejem dolů, nedýchal," popisuje Petra Hutterová.
Nevěděli, co dělat. Vzpomněli si na televizní pořad 112, vytočili univerzální tísňovou linku. Pokoušeli se muže vytáhnout. Byl ale moc těžký. Nakonec se jim to podařilo.
"Zůstával jsem ve spojení se záchranáři. Operátorka mi radila, co máme dělat. Společně jsme ho dokázali rozdýchat," tvrdí Kučera.
Sanitka byla na cestě. Bohužel dorazila na jiné místo, účastníci nehody totiž přesně nevěděli, kde se právě nacházejí. Cesta záchranářů tak z Třeboně trvala pětadvacet minut.
"Díky Červenému kříži jsme pak zjistili, že je muž v pořádku. Další informace už o něm nemáme," dodává Hutterová.
V Táboře si včera Hutterová s Kučerou vyzvedli ocenění. Titul uděluje Česká pojišťovna a Policie České republiky lidem, kteří se významně zasloužili o záchranu lidského života při dopravních nehodách.
"Navazujeme tak na tradici Kavalíra silnic z doby před revolucí. Celkem jsme jich už udělili třicet sedm. Tábor je jedním ze tří měst, kde jsme už podruhé," řekl mluvčí České pojišťovny Václav Bálek s tím, že prvním táborským zachráncem byl Vladimír Wasserbauer, který pomohl lékařce z hořící sanitky.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.