Přihlásit

Očkování psů někde platí radnice (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Za posledních dvacet let se v Česku ani jeden člověk nenakazil vzteklinou. Toto smrtelně nebezpečné virové onemocnění ale neustále bedlivě sledují veterináři.
Majitelé domácích zvířat, zejména psů, jsou ze zákona povinni každý rok svého mazlíčka proti vzteklině nechat očkovat, jinak jim hrozí pokuta. Jedna vakcína stojí od 80 do 200 korun, přesto to někteří majitelé psů nejsou ochotni platit. Přitom jim hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Podle odhadů veterinářů očkování nemá až 10 procent psů.
"Očkování nemají hlavně psi, s nimiž majitelé nikam nechodí ani je nemají nahlášené. My se o tom, že pes nebyl očkován, většinou dozvíme jen porovnáním počtu psů u veterinářů s počtem vakcinací. Seznamy jsou ale bez jmen. Častěji ovšem tak, až když pes někoho pokouše," řekl mluvčí krajské veterinární správy Petr Pilous.

Očkování platí města Řada obcí i některá města v kraji proto raději svým občanům hromadné očkování psů a koček platí nebo na ně přispívá, aby předešly nebezpečí, že se smrtelná nákaza objeví.
Jedním z takových měst je Most. "Toto úterý a středu proběhne další část očkování v městských částech Vtelno, Rudolice, Souš a Čepirohy," informovala mluvčí magistrátu Alena Sedláčková.
Více než desetiletou tradici má očkování v Děčíně, kde proběhlo minulý týden. "Probíhá ve dvou etapách, a to na jaře zhruba v polovině května a pak na začátku září. Chovatelé mohou přinést i jiná zvířata, občas to jsou fretky nebo koně," říká mluvčí magistrátu Romana Silvarová. Očkování město všem platí a zájem každý rok roste. Letos na jaře zvěrolékaři naočkovali 317 zvířat, vloni 215. Aplikace vakciny loni radnici stála 65 tisíc korun a celkem bylo naočkováno 939 zvířat z 4 246 evidovaných radnicí.
Podle Silvarové je výhodou, že očkování je dostupné i lidem z okrajových částí města. "Navíc je to šance pro ty, kteří by jinak svého psa například z finančních důvodů očkovat nenechali," míní Silvarová.
Uvedené akce jsou pro mnohé majitele zvířat i vítanou možností k poradě s veterinářem o nejrůznějších problémech, například ohledně výživy, antiparazitárních prostředků, převýchovy či problematického chování svých svěřenců. Zároveň mohou přihlásit psa k poplatku. "Také obdrží zdarma sáčky na úklid exkrementů a brožuru s radami pro majitele psa," dodává Silvarová.
V Chomutově radnice očkování neplatí, ale majitele psů zvýhodňuje jinak. "Zaměřujeme se na úlevy z poplatků za psa. Při očipování psa je to 500 korun z ročního poplatku, úlevu 200 korun mají senioři. Při kastraci psa je majitel osvobozen od placení na rok a v případě, že si vezme psa z útulku, nemusí poplatek hradit dokonce dva roky," popisuje přístup chomutovského magistrátu jeho mluvčí Pavel Novák.
I v jiných městech nechávají očkování na majitelích psů. Je to případ Ústí, Litoměřic či Žatce. "Tento model možná mají v menších obcích, ve větších městech si to nedovedu představit," míní Petr Panaš z litoměřické radnice.
Podle mosteckého veterináře Petra Vaculína má obcí hrazené očkování opodstatnění u lidí ze sociálně slabších skupin, kteří by jinak psa očkovat nedali. "Osobně ale doporučuji návštěvu ordinace, kde je více času a vakcinaci lze spojit i s prohlídkou a tak případně odhalit onemocnění, kterých si majitel nemusel být vědom. A je tu kulturnější prostředí než někde na ulici," míní veterinář.

***

* Co možná nevíte

Vzteklina je infekční virové onemocnění zpravidla končící smrtí. Zdrojem je nemocné zvíře. U nás bývají nakažena divoce žijící zvířata jako liška, jezevec, vysoká lesní zvěř, vzácně i zvířata domácí - pes, kočka, kůň, kráva. K přenosu viru dochází buď pokousáním člověka nakaženým zvířetem nebo z infikovaných slin zvířete. Vzácně může být člověk nakažen i vdechnutím sekretu infikovaných netopýrů. Vzteklina se v Česku sleduje už téměř 100 let. U domácích zvířat byl její výskyt snížen na polovinu díky vakcinaci psů zavedené od roku 1953. Za posledních 15 let bylo ve volné přírodě položeno 22 milionů vakcinačních dávek a v roce 2003 se poprvé neobjevil jediný případ. Až v roce 2006 se znovu objevil jeden případ, pravděpodobně do ČR importovaný.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.