Přihlásit

Myslivci chtějí o sklizni pícnin vědět, zachrání tak mláďata (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chrudimsko
Nejúčinnější metodou zabránění úhynu zvěře na polích je její vyhánění z porostů před sečením za pomoci loveckých psů. Uživatelé pozemků by proto měli včas informovat myslivce o plánované sklizni pícnin.
Podle zkušeností Jiřího Ročňáka z chrudimského Odboru životního prostředí lze tímto způsobem zachránit deset až patnáct srnčat na jedné honitbě. "To je nezanedbatelné číslo ve srovnání s tím, když roční odstřel činí osm kusů," říká a dodává: "Myslivci by o tomto problému neměli jenom mluvit. S uživateli pozemků je třeba o vyhánění zvěře před sklizní skutečně komunikovat a především spolupracovat. "Když už dojde při střetu automobilu nebo zemědělského stroje k úhynu lesní zvěře, lidé by se jí neměli dotýkat. Z krve zvířete a jeho ran totiž hrozí nákaza. "V případě nálezu je třeba zavolat na policii, která již sama zkontaktuje myslivce příslušného obvodu," radí Jiří Ročňák.
Každý, kdo nechtěně porazí srnku, kance nebo zajíce, by si měl tudíž sen o chutné pečínce rozmyslet. Chrudimský okres má například hned několik ohnisek brucelózy a tularémie, jež je dlouhodobým onemocněním zajíců přenosným na člověka.
Je veterinárně nevyšetřená zvěřina skutečně nebezpečná nebo nás myslivci straší?
Diskutujte na:
www.chrudimsky.denik.cz/zver

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.