Přihlásit

Kam vyrazit na výlet za zvířaty (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karlovarský kraj
Přestože nejbližší zoologická zahrada se nachází v Chomutově, najde se i v Karlovarském kraji několik možností, kam se vydat za zvířaty.

Výhled na stáda daňků a muflonů se nabízí v Horách Stáda daňků a muflonů, jeleny a laně lze nerušeně pozorovat v oboře nedaleko Hor u Karlových Varů. Je přístupná od hlavní silnice i z oblíbené cykloturistické trasy mezi Loktem a Svatošskými skalami. V prostředku umístěná prosklená věž, ze které se dá dohlédnout až na karlovarskou Dianu, je ideálním pozorovacím stanovištěm a zrakům návštěvníků tak nic neunikne. Musí jen přijít ve správnou chvíli.
"Nejlepší je přijít buď ráno, nebo večer. To se zvířata vydávají na louku v celých stádech," uvedl zástupce firmy Loketské městské lesy, spravující oboru, Jan Adámek. V areálu je i restaurace, která je využívána nejen k občerstvení hostů, ale i k pořádání různých akcí, jakými jsou například oslavy narozenin či svatby. "Zájem o uspořádání akce je velký, nestíháme ani pokrýt poptávku," dodává Adámek. Areál slouží rovněž jezdeckému oddílu Javor, který zde pořádá několikrát do roka parkurové závody. Areál s oborou je volně přístupný.

Malé zoologické zahrady Malou zoologickou zahradu před lety založil Dům dětí a mládeže ve Staré Roli. Minizoo, v jejíchž prostorách návštěvníci naleznou kromě hospodářských a domácích zvířat, výra, poníků, bažantů a drobných šelem českých lesů třeba také hady, ještěry, akvária s rybami, exotické ptactvo či opici makak magot, využívají ve školním roce především členové dětských zájmových kroužků chovatelství, akvaristiky, myslivectví a dalších. Podívat se ale může přijít každý.
Také ostrovský dům dětí a mládeže vybudoval "zoologickou". Ekocentrum, umístěné v areálu kláštera, se otevíralo v říjnu loňského roku a slouží hlavně dětem, které se chtějí dozvědět něco o chovu zvířat. Nabízí mnoho zájmových přírodovědných kroužků a programů pro školy.
"Ve všední dny máme dopoledne programy pro školy. Každý měsíc jsou vypisována různá zájmová témata , jezdí k nám i mateřské školky," uvedla pracovnice Ekocentra.
Centrum je tvořené malou botanickou zahradou, rybníčkem s okrasnými rybami, vodními nádržemi s kajmanem a želvami, voliérami dravých a exotických ptáků a drobných šelem. Areál Ekocentra je volně přístupný každému o víkendech.

Draví ptáci i motýli Součástí přírodní rezervace Soos je i stanice pro záchranu živočichů, kam se umisťují ranění draví ptáci. Stanice nabízí malou expozici dravců, kteří jsou již trvale postiženi a nelze je vypustit do přírody. O poštolkách, výrech, sovách a dalších ptácích nejen těch, kteří na stanici žijí, se návštěvníci více dozvědí také z expozice Ptačí svět Chebska. Za návštěvu jistě stojí i daňčí obora, která se od loňska může pochlubit prvním přírůstkem.
Jiným okřídleným živočichům a motýlům se věnují manželé Mackovi. Jejich Motýlí dům se nachází v Žírovicích mezi Františkovými Lázněmi a přírodní rezervací Soos a už několik let otevírá své dveře zvědavcům, které fascinuje křehká krása těchto živočichů.
Skleník plný exotických, cizokrajných motýlů je otevřen od dubna až do konce září. Návštěvníci si mohou vychutnat jejich krásu v přirozeném prostředí, zhlédnout rozsáhlou sbírku preparovaných exemplářů, dozvědět se zajímavosti z motýlího života či si sestavit vlastní sbírku.

* Tipy na výlety
Daňčí farma Hory Přístupná ze silnice K. Vary - Loket i z turistické cesty mezi těmito městy podél Ohře. Areál slouží rovněž jezdeckému oddílu Javor, který zde pořádá několikrát do roka parkurové závody. V oblasti lze pozorovat daňky a muflony.
Telefon: 352 359 521.
Minizoo Stará Role V Domě dětí a mládeže v karlovarské čtvrti Stará Role, Rolavská 295, telefon 353 562 961.
www.ddmkv.cz.
Otevřeno: po-pá 10.00-16.00.
Vstupné: děti 10, dospělí 20 Kč. Ekocentrum Ostrov Klášterní ulice 1418, telefon 353 842 389. Malá botanická zahrada, rybníček s okrasnými rybami, vodními nádržemi s kajmanem a želvami.
www.ekocentrum-ostrov.wz.cz Otevřeno: so-ne 9.00-12.00 a 13.00-17.00, zahrada denně 13.00-17.00. Vstup je zdarma.
Rezervace Soos U obce Nový Drahov. Telefon : 354 542 033.
web.telecom.cz/muzeum_fl/frame1 CZ.htm. Otevřeno je denně.
Červenec - srpen: 8.00- 19.00.
Vstupné do celé rezervace: 30 Kč děti, 60 Kč dospělí.
Motýlí dům Žírovice u Františkových Lázní telefon: 354 543 558. Web: www.motylidum.cz. Otevřeno je v dubnu, květnu a září od úterý do pátku od 13.00 do 17.00 a o víkendech od 10.00 do 17.00 hodin. Od června do srpna je otevřeno od úterý do neděle od 10.00 do17.00 hodin. Vstupné 20 Kč děti, 50 Kč dospělí. Větší skupiny je lépe ohlásit předem.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.