Přihlásit

Pozorovat ptáky začněte u vody (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jdete jarním lesem, ptačí křik se ozývá ze všech stran, ale nevidíte jediného opeřence. Pozorovat ptáky chce trpělivost a zkušenosti. Existuje však jediná výjimka, a tou je vodní ptactvo.
Ptáci žijící v okolí vody se dají sledovat snadněji. Teď v létě sice již nejsou vybarveni ve svatebním šatě, příležitost k jejich pozorování je však příznivá. Stačí k tomu často jen dobré oči, ještě lepší je mít dalekohled. Zkuste si udělat vycházku okolo řeky nebo "zachovalého" rybníka a budete překvapeni. Kromě labutí, divokých kachen, racků a lysek pravděpodobně uvidíte i volavky popelavé. Jejich počet se v posledních dvaceti letech v Česku zdvojnásobil. O kormoránech, této dřívější raritě, ani nemluvě. Na nádržích, které jsou ekologicky v pořádku, plavou často i potápky, nejznámější je roháč.
V Česku začíná jako čáp častěji hnízdit také velká volavka bílá a zhruba poloviční, bíle zbarvená volavka stříbřitá. Oba druhy najdete spíše v tradičních ptačích rezervacích, na některých jihočeských rybnících nebo v okolí jihomoravské Lednice.
Díky ochraně se u nás začaly hojně objevovat divoké husy. Tito nápadní ptáci hnízdí například v počtu desítek párů na Vrbenských rybnících u Českých Budějovic. Dnes jich tam uvidíte celé rodiny.
Na zimu pak přilétají divoké husy ze severní Evropy, aby u nás přezimovaly. Autor tohoto článku měl příležitost vidět na Novomlýnských nádržích pod Pálavou, jak zde ještě v březnu zimovalo odhadem asi padesát tisíc těchto nápadných ptáků. Za nimi přitáhlo asi dvacet mořských orlů, kteří lovili staré a nemocné kusy. Pohled na ně byl nezapomenutelný. Mimochodem, vzácných mořských orlů v Česku také přibývá, navzdory tomu, že některé povraždí otrávené návnady nebo nezodpovědní střelci. Dnes jich u nás hnízdí 25 až 30 párů. Šance, že některého z nich spatříte, je tedy reálná. A jak mořského orla poznáte? Splést byste se neměli: je opravdu obrovský.
U vody spatříme i v rákosí skrytě žijící docela pestré ptáky - nejběžnější z nich jsou slípky zelenonohé. Poznáte je, jak již jejich název napovídá, podle výrazného zbarvení noh.
Na březích rybníků také občas pobíhají nevelcí ptáci na dlouhých nožkách. Většinou to jsou bahňáci. Je jich celá řada druhů: kulíci, jespáci, vodouši a další. Někdy je velmi obtížné je odlišit.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.