Přihlásit

V granulích musí být maso (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kompletních krmiv pro psy, ať už granulí či konzerv, je na trhu obrovské množství. Jak se v nich vyznat? Odborníci doporučují kupovat ta, jež jsou označena jako superprémiová. Mají nejvyšší podíl masa a jsou nejlépe stravitelná. Prémiová krmiva jsou jakousi střední třídou, pak jsou krmiva ekonomická, čili základní. "Obsahují méně kvalitní suroviny, živočišná bílkovina je často nahrazena rostlinnou, jsou v nich barviva a sůl jako zchutňovadlo," vysvětluje Petra Miklišová, veterinární lékařka a odbornice na výživu psů a koček.
Zvěrolékař Jan Křeček si naopak myslí, že označení je jen pojem, který smí používat kdokoli. "Vybíral bych spíše podle značek výrobců, kteří mají vlastní výzkumné týmy a stále přinášejí nové poznatky o výživě psů," říká.
Pro granule do "sámošky"? Ne "Psí krmení nenakupujte v supermarketech," varuje brněnská veterinářka Klára Fujanová. "Kromě specializovaných chovatelských koutků v hobbymarketech jsem zatím v jejich nabídce nenašla značku krmiva alespoň lepší střední kvality."
Vydejte se tedy na nákup do specializované prodejny, kde váms výběrem poradí. Krmivo by mělo odpovídat nárokům psa - jeho věku, velikosti a fyzické aktivitě.
"Orientovat se podle ceny je zavádějící. Neplatí, že co je nejdražší, je i nejlepší," podotýká Vladimíra Tichá z Českomoravské kynologické unie. Fujanová má jiný názor: "Dá se říct, že cena krmiva odpovídá kvalitě. Vyhlášené značky jsou dražší než stejné, ale méně známé. Ale zase granule za stovku za deset kilo rozhodně nedají psovi totéž, co ty, které stojí stovku za kilo." S výběrem vhodného krmiva pomůže veterinář, u kterého je někdy také pořídíte.
Záleží i na věku psa Než granule či psí konzervu koupíte, prohlédněte si jejich složení. Věnujte pozornost hlavně první složce, protože té tam bývá nejvíce. "Krmiva, která mají jako první uvedené obiloviny, nekupujte. Na prvním místě má být vždy maso," radí Fujanová. Pokud je na výrobku napsáno "maso a masné produkty", znamená to, že v něm je nejen svalovina, ale třeba i kosti a kůže, které psovi také prospějí. To, že v krmivu nejsou jenom kosti a kůže, poznáte podle množství bílkovin. Pokud je vyšší, je v produktu i maso. "Zaměřte se i na rostlinné složky. Nevhodná je sója, která je pro psy alergenem," varuje Fujanová. Nejkvalitnější krmiva neobsahují ani pšenici, ale pokud v potravě nepřevažuje, tak psům nevadí. Vhodná je naopak kukuřice, která je zdrojem sacharidů. Nezapomeňte se podívat, zda je výrobek konzervovaný chemicky či přírodně a také jestli není prošlý.
Jan Křeček však dodává, že z etikety laik moc nepozná. "Nevíte, zda údaje nejsou jen tvrzení drzého prodejce. A navíc - flaksu od svíčkové zakódovanou do řeči obsahu chemických látek na první pohled neodlišíte." Kvalitnější značky nabízejí krmiva pro štěňata, dospělé a staré psy. "Ve stavebnicích výživy jsou krmiva dělena ještě na ta pro malá, střední a velká plemena a podle zátěže," vysvětluje veterinářka Miklišová. "Krmiva pro štěňata nejsou vhodná pro dospělé psy a naopak. Hlavně kvůli nutričnímu složení."
Když budete dospělému psu dávat štěněčí krmivo, zásobíte ho nadbytkem bílkovin a tuků. Bílkoviny musí vyloučit a tuky uložit, takže se zbytečně zatěžují játra a ledviny. "Pokud budete naopak štěněti dávat jídlo pro dospělé psy, bude mít nedostatek bílkovin a energie a může být náchylné k různým onemocněním a vadám růstu," upozorňuje Miklišová.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.