Přihlásit

Duha chrání šelmy v Beskydech a chystá se rovněž na pytláky (Frýdecko-místecký a třinecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Beskydy
Vzniknouprotonové informační materiály o velkých šelmách a proběhnou přednášky a besedy pro turisty imístníobyvatele. Obce,hotely, školy a další zájemci o bezplatnou přednášku nebo nové publikace se mohou u HnutíDuhahlásituždnes.
Hnutí Duha bude rovněž důkladně sledovat velké šelmy i případné pokusy o pytláctví. "Počet ilegálních odstřelů rysů se u nás za posledních dvacetletodhadujenavícenež 500 kusů. Hnutí Duha a Českomoravská myslivecká jednota proto vypsaly odměnu 50 000 korun za informaci, jež povede k dopadení pytláka, který zastřelil medvěda, rysa nebo vlka," řekl Miroslav Kutal z Hnutí Duha - vedoucí projektu ochrany velkých šelem vBeskydech.
Kromě pokračujícího projektu vlčích hlídek připravuje hnutí užší spolupráci se Správou CHKO Beskydy, výzkumnými institucemi a myslivci. Například vzorky trusu a chlupů, které dobrovolníci nebo spolupracovníci Hnutí Duha v Beskydech naleznou, budou podrobeny DNA analýze na lesnické fakultě univerzityveZvoleně. Zvláštní zřetel budou ochránci přírody věnovat pokračující výstavbě v beskydské krajině. "Pro ochranu velkých šelem, které obývají stovkykilometrůčtverečních, je zachování průchodnosti volné krajiny nezbytné. Hnutí Duha proto vytipuje důležité tzv. migrační koridory, bude sledovat, jak jsouvyužívány,a prosazovat jejich ochranu. Tyto koridory budou využitelné nejen pro velké šelmy, ale taképroostatní volně žijící živočichy. Například migrační koridor na Jablunkovsku," prozradilKutal.
"Novým projektem navážeme na dosavadní práci v ochraně vlků, rysů a medvědů. Vydáme nové publikace, uspořádáme množství akcí pro veřejnost a zvýšíme také intenzitu vlčích hlídek - terénního monitoringu, kde budeme spolupracovat s dalšími institucemi a organizacemi. Budeme chránit také migrační koridory všech velkých savců a obnovíme servis pro chovatele ovcí v Beskydech," uzavřelKutal.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.