Přihlásit

V Krkonoších si nejlépe vedl jezevčík Andy ze Slušovic (Trutnovský a semilský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejlépe si vedl jezevčík Andy ze Slušovické kotliny majitele Aloise Čaly.
Suverénně zvítězil na dvacetihodinové stopě s časem 38 minut.
Zkoušky jsou pro psy velmi obtížné. Na kilometrovou trasu se použijí dvacet nebo čtyřicet hodin staré stopy srnčí krve a otisky kopítek, které psi podle pachu hledají a jejich vůdce sbírá u stop umístěné značky. Ty musí odevzdat na konci stopy u položeného kusu srnčí zvěře rozhodčím, protože jde o důkaz, že pes stopou prošel. Trasu absolvovali například psi z Rakouska, Švýcarska, Holandska, Itálie, Francie. Poprvé se jich zúčastnila i posádka z Ruska. "Česká repubilka poslala do soutěže tři psy, shodou okolností všechny z Moravy. Dva psi byli ze Slušovic a jeden z Břeclavska," informoval za pořadatele Karel Sýkora z Klubu chovatelů jezevčíků. Na trase se čtyřicet hodin starými stopami nedošel úspěšně v časovém limitu do cíle žádný z přihlášených psů. Na dvacetihodinových stopách kromě šampiona Andyho uspěli ještě tři psi, a to majitelů z Rakouska, Německa a Švýcarska.
Poprvé se mezinárodní soutěž konala v Krkonoších, a to ve spolupráci se správci národního parku. "Klání předcházela pečlivá příprava. Už před rokem jsme terén zkoušeli. Myslivci KRNAPu se svými psy testovali trasu za srovnatelných podmínek, jako se nakonec konal i víkendový závod. Totéž jsme nachystali také před týdnem, takže nás kromě nedělního deště nic nepřekvapilo," prohlásil Sýkora, který si pochvaloval nejen dobrou spolupráci s kolegy z národního parku, ale i vstřícnost personálu na Tetřevích boudách.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.