Přihlásit

Uprchlým jelenům půjde o život (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vzácní bílí jeleni pláchli z obory během října. Jejich dobrodružství ale začalo už v létě, při červnové vichřici. Ta totiž oborou prošla se zuřivostí, která zničila sedmdesát tisíc kubíků dřeva a pokácela tříkilometrový plot. Jeleni přesto po vichřici v oboře zůstali. Vyplašila je až těžká technika, která začala následky kalamity odklízet. Obora a jeleni patří Lesům České republiky, konkrétně Lesní správě Nasavrky. Podle jejího šéfa Jana Znojemského jeleni překonali plot, který lesníci spravili jen provizorně.
"Spravit ploty úplně nebylo možné. Poškozené jsou v délce tří kilometrů a na mnoha místech ležely pod kalamitou. Provizorní úprava ale zajistila zvěř pouze v klidových podmínkách," říká Znojemský.
Když se těžaři s těžkou technikou přiblížili do míst, kde byli jeleni, zvířata ve stresu plot překonala. Teď skupina jelenů pobývá v lesích blízko obory. Podle Znojemského je tam drží krmení, které jim správci obory dávají.
Jelenům jde ale o život. Mimo domovskou oboru jsou na obtíž a škodí, bez ohledu na to, že jde o vzácná zvířata. Myslivci přislíbili, že budou do konce zimy zvířata na území své honitby tolerovat a nebudou je střílet.
"Je to ale spíše jen gentlemanská dohoda než nějaký zákaz," říká Jiří Ročňák, který má na odboru životního prostředí městského úřadu Chrudim na starosti správu myslivosti.

Lesní správa Nasavrky tvrdí, že jeleny dostane zpátky během zimy.
"Předpokládáme, že do konce roku dostaneme zvěř do obory," říká Znojemský.
Pakliže se to ale nepodaří, půjde jelenům o život.
"Nevyhnutelným východiskem by bylo vystřílení zvěře. Ač je geneticky nadějná, vzácná a kvalitní, tak do volnosti nepatří," říká Jiří Ročňák, který má na starosti státní správu myslivosti.
Myslivci totiž budou za škodu způsobenou jeleny odpovědní.
"Zákon o myslivosti říká, že za škody způsobené zvěří uniklou z obory ručí sice majitel obory, ale v takovém případě, kdy vlastník obory nemohl úniku zabránit, platí škody uživatel honitby. Tedy myslivecká sdružení," říká Ročňák.
Lesníci a myslivci uzavřeli dohodu: lovci podle ní nebudou střílet a Lesy České republiky zase nebudou chtít náhradu za stromy poškozené vysokou. Přesto jelenům smrt hrozí.
"Jeleni tam nepatří a pokud o to uživatelé honitby požádají, musím povolit zvěř střílet," říká Ročňák.
Teď jde o to, jak dostat zvěř domů. Lesníci chtějí postavit na plotu obory vybočení a tudy ji přilákat.
"Je to spíš jejich přání. Je to velmi složité. Navrhovali jsme, že by měli zvěř spíše uspat," říká Zdeněk Odvárka, ředitel Městských lesů Chrudim.
Podle Znojemského ale uprchlá zvířata uspat nejde. "To je možné v oboře, na kratší vzdálenost a u jednotlivých kusů. Takto by se mohlo stát, že uspíme dva tři kusy, ale ostatní zvěř ve stresu odejde od obory," říká Znojemský.
Zachránit život jelenům může opět zásah přírody, který stál už na počátku příběhu. Pořádná zima se sněhem by mohla jeleny donutit vrátit se za krmením.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.