Přihlásit

Zkažené důkazy prý snědli myslivci na poslední leči (New express)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci v Ořechově údajně snědli zkaženou zvěřinu určenou jako krmení pro psy. Maso prý jim rozdali policisté, kteří prováděli prohlídku domu v Ořechově u třiačtyřicetiletého Josefa Konečného, který je označován jako pytlák století. Policie prý navíc ukradla řadu cenných trofejí a další hodnotné věci, jako lovecké nože a další cennosti. Alespoň tak to tvrdil zdatný puškař Konečný, který je obžalován z pytláctví, jaké historie myslivosti v českých zemích nepamatuje. Soudní spor se přitom vleče už od 25. října 2005, tedy víc než tři roky.
Právě tehdy byl Konečný v opilosti zadržen poté, co střílel zřejmě ze žárlivosti na dům, ve kterém se ukrývala jeho žena. Poranil při tom náhodného člověka. Při vyšetřování, které se tehdy rozběhlo, se nestačili policisté divit. V nenápadném domě tehdy našli u muže, který pro předchozí pytláctví přišel o všechny myslivecké výsady a také o zbrojní průkaz, nejen arzenál zbraní, ale také 1300 různých trofejí. Jelení, srnčí, daňčí. Mufloni, kůže z jezevce, dokonce i z bobra a dalších chráněných zvířat. Mnohé z nich přitom podle znalců dokonce nemohly být ani uloveny v českých revírech, ale nejspíše v Rakousku či na Slovensku. Ve stavení bylo i několik hlav zvěře v různém stadiu očisty před preparací a také množství masa v mrazácích. "To maso bylo určené pro psy, navíc to byl předmět doličný. Jak si to vůbec mohli dovolit rozdat. Vždyť to měl být předmět doličný, který měl skončit u rozboru. A víte, kde skončil? Snědli ho myslivci na poslední leči! Tvrdil u hlavního líčení Konečný, kterého přišlo podpořit několik svědků, mimo jiné i jeho otec Josef Konečný starší. Ten tvrdil, že část z nalezených 1300(!) kusů trofejí byla jeho či po prarodičích.
"Nejsem žádný pytlák. Jsem sběratel. Tak jak někdo sbírá obaly od sirek nebo autíčka, já sbírám trofeje," hájil se obžalovaný. Sám však byl dříve rovněž členem mysliveckého sdružení v Ořechově a s jeho vášní se setkali mimo jiné i myslivci v židlochovických oborách, kteří na něj marně líčili pasti.
Konečný i jeho advokát Luděk Růžička se také snaží u soudu snížit co nejvíce už dříve odhadnutou cenu trofejí i masa. Dohromady to bylo totiž téměř deset milionů! Výši přitom ocenil uznávaný český odborník na myslivost Josef Hromas, kterého ovšem paradoxně uznává i znalec, jehož si ve svůj prospěch přizval Konečný. Případ, který místy v soudní síni připomíná kabaret, bude pokračovat v prosinci. Konečnému přitom jde o hodně. Za ublížení na zdraví a nezákonné ozbrojování byl již odsouzen na pět let. Vzhledem k tomu, že polovinu doby trávil ve vazbě, byl z ní už podmínečně propuštěn. I podle znalců, kteří mají svědčit v jeho prospěch, je však případ smutným odrazem současné situace myslivosti u nás. "Pytláka musíte chytnout za ruku, když střílí, jinak je na něj každý soud krátký," tvrdí Konečný starší, který zároveň ukazuje na generace rodové vášně v ušlechtilou a čestnou zálibu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.