Přihlásit

Poslanci navrhnou databázi nebezpečných psů (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Trestný čin napadení zvířetem

Neméně důležitým bodem návrhu je i vznik nového trestného činu "napadení zvířetem". "Chceme jasně definovat, kdy majitel za útok svého psa vůči jiné osobě nemůže a kdy je za útok naopak zcela odpovědný," řekl Tejc.
Zatímco dnes hrozí majiteli za útok vlastního psa pět let natvrdo, Tejc se Šeichem by si představovali tresty daleko přísnější. Oba poslanci také chtějí iniciovat vznik nového útvaru, tzv. veterinární policie, jejíž členové by mohli vstupovat na pozemek majitele psa bez ohlášení.
Poslanci rovněž počítají s tím, že by mohlo být trestné pojídání psů i koček. Až na tři roky za mříže by pak mohl jít deviant, který se zvířetem provozoval pohlavní styk.

Registr bojových plemen nevznikne

Nová úprava nakonec neobsahuje kontroverzní seznam tzv. bojových plemen, ani zpřísnění a omezení jejich chovu. S touto myšlenkou přišel Tejc letos v červenci poté, co v Kolíně zemřel jednasedmdesátiletý důchodce po napadení argentinskou dogou. Nakonec však od tohoto kroku ustoupil.
Podle mluvčí Českomoravské kynologické unie (ČMKU) Vladimíry Tiché je to jen dobře. "Nic takového jako bojové plemeno neexistuje, je to jen slang, který používá veřejnost," vysvětlila Tichá.
Tejc se nicméně svého záměru nevzdává. "Mohla by se zavést kategorie plemen, která mohou způsobit závažnější zranění, než jiná," připomněl Tejc častý argument, že například jezevčík je sice daleko agresivnějším psem než pitbull, následky jeho útoku jsou nicméně v porovnání s útokem pitbulla minimální.

***

Jak byste trestali majitele agresivních psů. Diskutujte na
www.denik.cz/pes

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.