Přihlásit

Cukroví může daňkům i jelenům ublížit (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Může sem přijít kdokoli a také sem lidé často chodí. Oboru navštěvují i děti ze škol či lidé se zdravotním postižením. Nikdo z nich nezapomene přinést zvěři nějakou tu laskominu a to mě těší," říká Jaroslav Tatarkovič. "Jsem rád, že lidé mají o přírodu zájem a že především dětem mohu o zvířatech i něco málo říci. V dnešní době totiž řada dětí ani nerozezná daňka od jelena," dodává.
Upozorňuje ale návštěvníky obory, aby zvířatům neházeli měkké pečivo a už vůbec ne vánoční cukroví.
"Je hezké, že chtějí lidé zvířatům přilepšit a rozdělí se s nimi i o cukroví, ale to především daňkům velmi ubližuje," vysvětluje a aniž bychom se ho zeptali, odpovídá na dotaz, který jsme mu chtěli položit. "Lidé se mě často ptají, co z toho mám, že se starám o oboru. Odpověď je, že nic. Příjmy z toho neplynou vůbec žádné." Na to, proč to vlastně dělá, odpovědět vlastně ani nedokáže. "Dělám to od svých sedmi let. Nikdy by mě nenapadlo, že bych přestal," říká dále Jaroslav Tatarkovič.
Starat se o desítky zvířat a desetihektarový pozemek ale spolkne mnoho peněz.
"Pracuji jako hasič a hodně peněz dávám z vlastní výplaty. Dostávám ale i dotaci od města Nový Bor ve výši 50 tisíc ročně, za kterou jsem velmi vděčný. Náklady ale rostou a letos poprvé jsem proto požádal o dotaci i v České Lípě. I zde mi úředníci na odboru životního prostředí přislíbili, že se na provoz obory nějaká ta koruna určitě najde," říká Jaroslav Tatarkovič na závěr.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.