Přihlásit

Sčítání ptactva: na Olši zimuje například i vzácný morčák bílý (Karvinský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Český Těšín
Na dvacet druhů vodních ptáků v celkovém počtu přesahující 2000 jedinců bylo objeveno při sčítání ve dvou úsecích Olše.
"První úsek se táhl od silničního mostu v Třinci po silniční most v Chotěbuzi a druhý vedl od tohoto mostu po první most v Karviné," upřesnil Daniel Křenek, referent vodního hospodářství z Oddělení životního prostředí v Českém Těšíně.
Mezi objeveným vodním ptactvem byly i pro naše končiny vzácné kousky. "Mezi nejvzácnější zjištěné druhy patří morčák bílý, který je typickým zástupcem severských druhů kachen," řekl Křenek.
Dalším vzácným druhem byl ledňáček říční, na kterého narazili sčítající v obou úsecích dokonce pětkrát. Naopak nejčastěji nalézaným živočichem byla kachna divoká, kterých napočítali dobrovolníci z řad ornitologů, strážců přírody, skautů a další zájemců téměř 1600.
"Jiným zajímavým druhem je malá kachna čírka obecná, jejíž výskyt byl zaznamenán pod čistírnou odpadních vod pod mostem v Chotěbuzi," prohlásil Křenek. Letošní výsledky sčítání potvrdily, že řeka Olše je významným zimovištěm vodních ptáků na severní Moravě. "Údaje zjištěné v letošním roce lze, z hlediska druhové rozmanitosti i početnosti ptáků zimujících v okolí Českého Těšína, považovat za velmi dobrý výsledek. Je to však dáno i mrazivým počasím, protože prakticky všechny vodní plochy byly v době sčítání pokryty ledem a nezamrzlé úseky řek tak pro zimující ptáky představovaly jediné útočiště," odůvodnil Křenek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.