Přihlásit

Strážnice nebude mít les v oboře (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zastupitelé jí včera odolali. Rozhodli se, že si les nechají a naopak ho z obory vyčlení. Lidé se v nich budou moci opět pohybovat, město z nich však nebude mít asi deset let žádný příjem. Městské lesy jsou velmi zdevastované zvěří a bude něco stát je dát do pořádku.
Než toto rozhodnutí zastupitelé udělali, zeptali se na názor i zdejších obyvatel. A i ti jim většinou radili: "Dejte městské lesy z daňčí obory u Radějova pryč."
"Vlastnictví městských lesů se dotýká všech, a tak jsme chtěli, ať se k tomu vyjádří co nejvíce lidí," vysvětlil starosta Strážnice Risto Ljasovský, proč umožnili lidem o lese na webových stránkách hlasovat a ještě je vyzvali, aby jim sdělili svůj názor.
Daňčí obora vadí lidem v okolí již delší dobu, a to nejen proto, že přemnožená zvěř lesy poškozuje. Zmizely z ní totiž i přelezy a lidé se do ní nemohli dostat.
To bylo i důvodem, proč nejen Strážnice, ale i Radějov nechtěly, aby jejich lesy a louky byly její součástí, a daly výpověď z této honitby. Její lhůta uplyne v březnu, a proto nyní Strážnice musela řešit, co bude s městskými lesy dál.
"Máme v tom jasno, trváme na tom, že naše pozemky v oboře nechceme," řekl včera radějovský starosta Stanislav Knitl. "Chtěli jsme, aby obora byla přístupnější, ale jednání nikam nevedla, nemáme důvod od výpovědi odstupovat. Strážničtí a radějovští myslivci si mohou vytvořit vlastní honitbu a ta už oplocená nebude," dodal.
Radějov v oboře vlastní asi 17 hektarů lesa a asi 40 hektarů luk. Strážnice má v ní 360 hektarů, a pokud by se z ní tyto pozemky vyňaly, zmenšila by se zhruba o čtvrtinu.
V poslední době se navíc prokázalo, že v oboře je zvěř přemnožená. Aby lesy dál neničila, musí se nyní houfně vybíjet.
A to se nelíbí ani myslivcům. Podle nich to není v souladu s mysliveckou etikou. Daňci se sice v oboře mohou na rozdíl od běžných honiteb střílet celý rok, ale v této době už mají samice v sobě poměrně velká mláďata. "Nezaměňujte prosím ty, co masakrují zvěř v oboře, s těmi, kdo jsou myslivci srdcem," uvedl v diskusi jeden z nich.
Vyjádření Leoše Novotného se včera redakci nepodařilo zjistit. Už dříve ale řekl, že v posledních pěti letech byly stavy zvěře počítány jednou ročně a podle toho byl pak stanoven plán lovu.
Při lednovém sčítání se ovšem ukázalo, že v oboře je asi třikrát více zvěře, než by mělo být. "Nepřekvapilo mě to, že je tam více zvěře. Na to jsme upozorňovali již delší dobu a nikdo s tím nic nedělal," tvrdí radějovský starosta.
Lesy ČR se však brání. "Zvěř se tam sčítala podle mysliveckých předpisů, ale běžně používaná metoda je v tak rozsáhlém území nepřesná," uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Kijonková a dodala, že nyní samy Lesy iniciovaly sčítání jinou, přesnější metodou.
"Z nového sčítání vyvodíme závěry. Ani my však nemůžeme zasahovat do péče o zvěř, za tu je zodpovědný oborník. V současné době však s nájemcem jednáme o tom, aby k další redukci zvěře došlo v souladu s mysliveckou etikou až na podzim," uvedla Eva Kijonková.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.