Přihlásit

Myslivci o víkendu podruhé sčítali zvěř (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rychnov n. K.
Myslivecký rok končí 31. březnem a k tomuto datu se předkládá hlášení o stavu zvěře vzhledem k odlovu a úhynu. Tento víkend myslivci v revírech Rychnovska podruhé sčítali zvěř, výsledky budou známy koncem března.
Při sčítání evidují myslivci počet a pohlaví viděné zvěře a čas pozorování. Na závěr sčítání myslivecký hospodář sbírá data o počtu viděné zvěře a času. Tím je možné eliminovat vliv denní migraci zvěře a předejít tak dvojímu sečtení v honitbě. Českomoravská myslivecká jednota považuje uplynulou zimu za zvláště náročnou a krutou pro lesní zvěř. "Nebezpečí kvůli nízkému obsahu vlákniny a jedovatým glukosinolátům, které způsobují poruchy nervového systému až úhyny, představuje pro srnčí zvěř řepka, osetá letos na území České republiky na ploše 35 tisíc hektarů," říká Jiří Šilha za Mysliveckou jednotu. Řepka je začátkem března přihnojována dusíkatými hnojivy, a nově rostoucí listy jsou proto plné dusičnanů. Spodní listy řepky, které po zimě odumírají jsou zase nahnilé a mohou obsahovat mykotoxiny. "Jediná plodina, na přelomu zimy a jara zvěři přístupná, je řepka, která způsobuje vážná průjmová onemocnění," potvrdil předseda myslivecké komise v Rychnově nad Kněžnou Josef Novák.
České Meziříčí bude 14. března místem celorepublikového setkání myslivecké obce, na níž se budou řešit otázky týkající se legislativy a také neutěšené pověsti myslivců, další plán je veřejně deklarovat nesouhlas s neobjektivními a populistickými útoky ekologických aktivistů na myslivost. "Ve společnosti panují nálady proti myslivosti, dokonce se objevuje názor, že příroda by si byla schopná poradit sama," vyjádřil se Novák. "Myslivost ale není jen o střílení, ale také o tradicích," dodal.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.