Přihlásit

Největším nebezpečím pro mláďata jsou na jaře lidé a zemědělská technika (Novojičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nový Jičín
Konec zimy se již brzy projeví i na stavu zvířecí populace v mysliveckých honitbách. Prvním ukazatelem začátku jara jsou například malí zajíčci, kteří jsou sice vysoce odolní k rozmarům počasí, ale nevypěstovali si odolnost vůči zemědělské mechanice, jež se především zjara objevuje na polích, a lidskému pachu.
Prvním faktorem, který přispívá k vyšší úmrtnosti zajíčků, je přemnožení predátorů, jako jsou například krkavcovití, a samozřejmě, také útoky drobných šelem. Dalšími nástrahami, číhající na mláďata, jsou i lidé, a to zejména sedící v zemědělských strojích, po jejichž průjezdu zbudou na poli pouze krvavé skvrny, a také přehnaně starostliví občané se sklony k záchraně čehokoli osamělého v lese.
Co se týče prací na polích, které čekají zemědělce na přelomu března a dubna, jsou v ohrožení zejména živočichové, žijící na polích. Mezi tyto patří i zmiňovaní zajíčci. "Setkáváme se s úbytky drobných živočichů. Bohužel, tyto úbytky zaznamenáváme například i při sečení trávy, kdy mohou zemřít i větší zvířata," sdělil předseda Okresního mysliveckého spolku Nový Jičín Josef Pavelka. Zemědělci by měli podle zákona používat plašící zařízení, ovšem ne vždy se tak stane. "Vyčítáme to zemědělcům, když nic takového nedělají. Ale pokud existuje nějaká spolupráce mezi nimi a myslivci, tak to většinou dělají," dodal Pavelka. Pokud se k myslivcům dostane oznámení o zahájení zemědělské činnosti včas, jsou schopni vyrazit do prostoru a, někdy i pomocí psů, zvířata z areálu vyhnat.
Další ohrožení představují pro nově narozená mláďata lidé. Často totiž zapomínají na základní pravidlo a zvířat se dotýkají. Někdy také dojdou k myšlence, že jsou zvířata opuštěná a vezmou si je domů. Tady se však dostávají do křížku se zákonem. Ponecháli si totiž takový dobrodinec doma divoce žijící zvíře, dopustil se trestného činu pytláctví. "Lidé by si takových zvířat neměli všímat. Nechat je být, nedělat kolem žádný povyk. Je to vždycky problematické," uzavřel předseda

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.