Přihlásit

Pytláckého bosse čeká vězení (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ujížděli policii
Pytláky policisté dopadli v září 2007, když vezli na káře dva jeleny sika. Střelili je u Jivjan na Domažlicku poté, co je oslnili halogenovými světly. Macháček se Slámečkou se sice snažili zásahové jednotce ujet v Mitsubishi Pajero, ale i za pomoci střelby se je podařilo zastavit. Policisté pak u nich kromě dvou střelených kusů našli nelegálně drženou střelnou zbraň seskládanou z pušky Mauser 98 a samopalu vz. 58. U podnikatele v Lisově byl poté nalezen pořádný zbrojní arzenál, který také držel nelegálně. Šlo o dlouhé nebo krátké palné zbraně či jejich části a množství nábojů.
Vloni v létě se Macháčka, Slámečku i další, kteří se do "kšeftu" zapojili, podařilo postavit před klatovský soud. Až na Gallu, který přiznal, že Macháčkovi pomáhal lovit a vyvrhovat zvěř, nikomu do řeči příliš nebylo. Macháček dokonce odmítl vypovídat a na úterní líčení, kde byly konečně vyneseny rozsudky, se omluvil ze zdravotních důvodů.

Za mříže jde boss
Macháčkovi soud prokázal, že v roce 2007 zastřelil na Domažlicku nelegálně drženými zbraněmi minimálně tucet zvířat. Šlo o jeleny, daňky, srnčí a černou zvěř, které usmrtil poté, co na ně s kumpány svítili vozidlem či přídavnými světly. Zároveň z obor u Svatého Jiří na Domažlicku a u Kamýku na Švihovsku odcizil po prostříhání pletiva pět muflonů, jednu muflonku a tři kusy daňčí zvěře. Celkově způsobil škodu blížící se 200 tisícům korunám. Za pytláctví, nedovolené ozbrojování a krádež potrestal soudce Jaromír Veselý Macháčka třicetiměsíčním nepodmíněným trestem, uložil mu trest propadnutí všech zbraní s výjimkou malorážky, která patřila někomu jinému, a zároveň mu dal pokutu 50 tisíc korun. Pokud by ji obžalovaný nezaplatil, stráví ve vězení s ostrahou namísto třiceti měsíců rovné tři roky. "K výši trestu přispělo i to, že obžalovaný byl v minulosti již šestkrát soudně trestán," uvedl po vynesení rozsudku Veselý.
Rozsudek není pravomocný, obě strany si nechaly lhůtu na odvolání.
Naopak Slámečka a Gala s tresty souhlasili. Slámečka přijal roční podmínku s odkladem na dva roky a Gala, který dostal 400 hodin obecně prospěšných prací, dokonce pronesl: "Děkuji soudu." Poté šel potřást rukou soudci i státní zástupkyni Libuši Jakubcové a poděkování zopakoval. Poslední ze čtveřice, Petr Slanec z Domažlicka, byl obžaloby zproštěn, neboť se nepodařilo prokázat, že by se na trestné činnosti podílel.
Jak byste pytláky potrestali vy? Napište nám svůj názor do diskuse na
www.klatovsky.denik.cz.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.