Přihlásit

Myslivci chtějí předejít škodám (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Újezd
Jako úspěšný označili členové Mysliveckého sdružení Kozinův Újezd uplynulý rok na výroční schůzi, která se konala v sobotu večer v hospodě Stříbrnka v Újezdě.
"Uplynulý myslivecký rok byl poměrně úspěšný a především klidný. Nikdo na nás letos neuplatnil náhradu škod," usmívá se předseda sdružení Dalibor Plšek.
Zásluhy na tom jistě mají i aktivity myslivců, kteří se snaží udržovat v revíru pořádek. "Domluvili jsme se například se zemědělským podnikem, aby nám v lánech kukuřice prosekal cesty, takže z nich můžeme lépe vyhánět zvěř, která v kukuřici škodí, zejména divočáky," vysvětlil Plšek.
Starosti újezdovským myslivcům však nedělá pouze černá zvěř, ale především lidé, ať už jde o nepořádné pejskaře, kteří nechávají své miláčky volně pobíhat a plašit zvěř, nebo o ty, kteří považují krajinu za smetiště.
"Minulý týden jsme uklízeli příkopy kolem komunikací a našli spoustu nebezpečného odpadu, rozbité televize, akumulátory," popisuje předseda mysliveckého sdružení, které je jako jedno z mála v okrese registrováno i jako občanské sdružení na ochranu přírody a razí heslo, že pouze v zdravé přírodě žije zdravá zvěř.
Klid myslivcům nepřináší ani provoz na silnici mezi Draženovem a Babylonem, kde automobily ruší a často i sráží zvěř.
"Prakticky každý týden tam něco uhyne," tvrdí Plšek s tím, že mnoho řidičů střet se zvěří nehlásí, mimo jiné i proto, že jde často o škodu pod sto tisíc korun.
"Dopouští se tak ale trestného činu pytláctví," dodává. Do nového roku plánují myslivci kromě 'běžných aktivit', jako je snižování stavů černé zvěře či výpomoc obci ve vysazování stromků, také vypouštění uměle odchovaných kachen na Šnajberský rybník v obci Pila, aby pomohli udržet jejich stavy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.