Přihlásit

Lovci v oboře Radějov vystříleli přes 600 daňků. Stále to nestačí (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle nejnovějšího sčítání, které proběhlo na začátku března, je ale daňků v oboře pořád mnoho. Desítky lovců přitom daňky střílejí už přes měsíc. "Napočítali jsme 695 kusů, což je pořád o dvě stovky více, než stanoví norma," tvrdí Petr Michna vedoucí odboru životního prostředí ve Veselí nad Moravou.
Podle myslivců jsou zbylí daňci z měsíc trvajícího střílení už "enormně vystresovaní". "Je to špatné, teď v březnu se už lovit nemá. Už je to zrůdné.
Loví se tam i samičí zvěř, která bude za měsíc klást mladé.
To je něco hrůzného, to normální myslivec nedělá," říká Michna.
Nájemce obory společnost Hamé Babice, v zastoupení bývalého většinového vlastníka Leoše Novotného, proto bude muset zaplatit tučnou pokutu.
"My jsme dávali oznámení o zahájení řízení v pondělí.
Maximální pokuta je dvě stě tisíc a myslím, že ji dostane," soudí Michna.
Na daňčí jatka nájemce podle ochránců ani nesehnal myslivce. Ti by totiž s takovým typem lovu "měli problém". "Loví tam cizinci. Myslivci by nic podobného nedělali," říká Michna. Podle bývalého radějovského oborníka Josefa Hrbáčka se střílením daňků pomáhají někteří studenti lesnické fakulty z Brna. Nynější správce obory totiž dělá vysokou školu. "Sehnal spolužáky, ti se rozestaví, nechají si to nahánět a střílí," řekl již dříve Hrbáček. Kvůli překročenému stavu zvěře by mohl nájemce obory dostat od vlastníka honitby Lesů ČR výpověď. Ti o tom ale neuvažují. Budou jen usilovat o to, aby stav zvěře napříště odpovídal normě.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.