Přihlásit

Pytlák zabil dva srnce a utekl (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ležel utopený v rybníčku čističky odpadních vod, když ho brzy po ránu našel pracovník zemědělského podniku v Prušánkách. Statný srnec s pěkným parožím mohl ujít možná ještě padesát metrů, než ho skolila vystřelená rána a padl do vody. Jenže, kdo v té chvíli držel v ruce zbraň?
"Byl to pytlák, nebo darebák," došel k závěru poté, co zvážil všechny podivné okolnosti, jeden z členů Mysliveckého sdružení v Prušánkách, který nechtěl být jmenován. "Srnec byl střelený do hřbetu hodně zvysoka. Myslím, že střelec mohl stát na ocelové nádrži, která je tu poblíž a je vysoká tak deset metrů," popsal další z prušáneckých myslivců Jaroslav Svoboda, který srnce v úterý našel. Ten si zase myslí, že zvíře nemusí mít na svědomí zrovna pytlák, ale někdo, kdo potřeboval maso.
Jenže v revíru nešlo jen o jediný usmrcený kus srnčího. Dalšího srnce našli lidé pár dnů nazpět u cesty, když šli do práce. "Vypadá to na pytláky, ale je to nepotvrzené," reagoval předseda Mysliveckého sdružení v Prušánkách Josef Bábíček na informaci o mrtvé zvěři, o které už věděl. "Rozebírali jsme to. Je zajímavé, že jeden ten kus byl střelený kulovnicí, rána odpovídá pytlákovi, ale nikdo neslyšel výstřel," zamyslel se.
Postřelit srnce podle něj musel někdo buď v noci za špatné viditelnosti, nebo brzy nad ránem. "Mohlo to být za svítání, kdy už trochu viděl a střílel za každou cenu, protože zvěř měla zranění, která nebyla okamžitě smrtelná," přiblížil.
Další indicie, která ukazuje na pytláka, je, že lovec zvěř neodnesl. "Asi neměl čas, nebo se mu ztratila," odhaduje předseda, který si myslí, že pytláctví by mohla mít na svědomí i dobře vyzbrojená skupina, která mohla mít tlumiče. "Ránu totiž nikdo neslyšel a ani nehlásil. Máme zavedený systém, že jakmile někdo vystřelí, musí to do čtyřiadvaceti hodin hlásit," vysvětlil Bábíček. Všechny hlášenky jsou ale podle něj v pořádku.
"Z našich to nikdo nemohl být, protože naši chlapi poctivě hlásí každou vystřelenou ránu. Jsou za to velké pokuty," tvrdil jednoznačně.
Pokud by zvíře některý z myslivců postřelil, musel by podle pravidel vzít okamžitě psy a zraněný kus najít.
Mysliveckému sdružení v Prušánkách vznikla škoda asi dva a půl tisíce korun. "To je jen škoda na zvěři, ale z chovatelského hlediska je větší. Že mohli srnci předat genetiku mladým, je další věc," zhodnotil Bábíček. Ten poukázal na to, že šlo o pěkné chovné kusy s kvalitním parožím. Případ, jako byl tento, myslivci ale nikomu nehlásí, protože podle Bábíčka by ho při takové škodě policie nevyšetřovala. V jejich revíru se prý ještě nikdy nic podobného nestalo. "Spíš jsme se doslechli, že nám sem jezdí auta odjinud na zajíce. Toto se nám stalo poprvé," řekl Bábíček. Ten nezná proti pytláctví žádnou obranu. Myslivecký sbor má sice vlastní mysliveckou stráž, ale tak velký revír ohlídat nedokáže.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.