Přihlásit

Ornitolog našel v příkopu tři usmrcené chráněné dravce (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nepříliš vábný pohled se naskytl Václavu Hrdouškovi z Černé u Bohdanče, když jeho pozornost upoutala ve škarpě pohozená igelitová taška vedle silnice nedaleko Dolan. Zvědavost mu nedala, zastavil kolo a když pytlík otevřel, spatřil uvnitř tři mrtvé chráněné dravce. Jako ornitologa jej nález zabitých opeřenců pořádně rozčílil a rozhodl se nenechat věc jen tak. Včera odevzdal jejich těla na odbor životního prostředí pardubického magistrátu s cílem, aby se odpovědný úřad pokusil zjistit, co způsobilo smrt ptáků. Případně kdo.

Zřejmě zastřeleni
Václav Hrdoušek objevil těla dravců minulý čtvrtek. Šlo o jednoho krahujce a dva jestřáby - dospělého a mladého jedince. Všichni tři měli zakrvavenou hlavu. Jejich ostatky uložil do mrazáku a včera se s nimi vydal na pardubický magistrát, kde je předal. Dravci jsou totiž u nás celoročně chráněni a pokud je někdo zastřelil, porušil tím zákon. "Byli zmasakrovaní," uvedl včera v naší redakci sedmdesátiletý muž, který je přes čtyři desítky let členem České ornitologické společnosti. Domnívá se totiž, že by veřejnost měla vědět, co se po lesích děje. "Aby si lidé, co provádějí taková svinstva, vzali ponaučení o tom, že se to nemá dělat. Jdu s tím i na úřad, aby provedli pitvu a poslali mi vyjádření co a jak."
Václav Hrdoušek na svých výpravách přírodou, které absolvuje téměř každý den, poměrně často narazí na zastřelené dravé ptáky. Ročně jich najde kolem desítky. Domnívá se, že za jejich smrtí stojí většinou myslivci.
"K chování dnešních myslivců musím říct, že v prvé řadě by to měli být především ochránci přírody a až pak myslivci, kteří loví. Jenomže se setkávám i s tím, že najdu káňata střelená kulovnicí, hozená do skruží na polích a zamaskovaná. Není rok, abych někde nenašel střeleného mrtvého dravce," pravil ornitolog. "Krahujec a jestřáb, to jsou už vzácné druhy a jsou celoročně chránění. Tyto myslím také někdo střelil a vyhodil z auta do příkopu."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.