Přihlásit

Vlky ohrožují především pytláci (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Beskydy
Ačkoli běžný turista vlky nespatří, je to už patnáct let, co se tyto vzácné šelmy vrátily do Beskyd. Dnes jich v pohraničních horách včetně slovenského území žije podle ochránců přírody deset až patnáct. Ohrožují je hlavně pytláci, ale třeba i doprava.
"Beskydy jsou domovem vlků, rysů a medvědů už desítky let. Jako poslední k nám přišli ze Slovenska právě vlci, které ochránci přírody poprvé zaznamenali v roce 1994," říká Miroslav Kutal z Hnutí Duha Olomouc. Vlci v Beskydech, stejně jako v dalších pohořích v Česku, byli před téměř sto lety vyhubeni. Poslední byl zastřelen 5. března 1914 v Bukovci. Nyní se z celého území Česka vlci trvale vyskytují jen v Beskydech
"Území, na němž se dnes vyskytuje deset až patnáct vlků by jistě sneslo výskyt většího počtu těchto šelem. Je tady ale pořád například problém nelegálního lovu, který zřejmě probíhá, ale nemáme o něm mnoho informací," uvádí Miroslav Kutal.

Duha vydala výroční turistickou známku s vlkem V Beskydech Hnutí Duha zajišťuje monitoring výskytu velkých šelem prostřednictvím takzvaných vlčích hlídek tvořených speciálně proškolenými dobrovolníky, kteří se zaměřují i na činnost pytláků, jejichž odhalení ale bývá velmi obtížné.
Dopaden dosud nebyl ani pachatel, který na jaře upytlačil vzácného medvěda hnědého, jehož ostatky našel náhodný chodec na břehu řeky Ostravice mezi Frýdlantem nad Ostravicí a Pržnem zabalené v igelitu.
Zatímco na Zlínsku před dvěma týdny zaznamenali případ napadení ovcí zřejmě vlky, v Moravskoslezském kraji letos dosud vlci na ovce nezaútočili. V lednu se jejich obětí stala u Janovic mladá srna. Případ nahlásil tamní myslivec, který za to získal finanční odměnu. Tu Hnutí Duha v rámci probíhajícího monitoringu přislíbilo každému, kdo upozorní na zbytky zvířat, která se prokazatelně stala kořistí vlků, rysů či medvědů žijících v Beskydech. U příležitosti výročí patnácti let od návratu vlků do Beskyd vznikla speciální turistická známka s vlkem, kterou nabízí některé beskydské chaty.
K dispozici jsou také plakáty, samolepky či třeba informační brožury, z nichž se čtenáři dozví, jak poznat stopy velkých šelem, proč je setrvání těchto zvířat v lese důležité či třeba jak se zachovat při nečekaném setkání s medvědem, k němuž ale dochází jen velmi zřídka. V současnosti v Beskydech žije dva až pět medvědů a patnáct až dvacet rysů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.