Přihlásit

Myslivec je obviněn z pytláctví (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hrozí mu za to, v případě prokázání viny, odnětí svobody až na dvě léta či peněžitý trest, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.
Policie v Libouchci od prosince 2005 vyšetřovala případ jako podezření z pytláctví myslivcem, který přivezl a složil pozdě večer 8. prosince 2005 nákladní auto plné krmiva u cesty za ruinami kravína v Libouchci. Zůstal seděl s kulovnicí v kabině auta a kolem desáté hodiny večerní z vozu zastřelil jelena.

Zavolal policii
V té době ale střelce v autě pozoroval místní myslivec. Ten si podezřelého chování lovce všiml již kolem osmé hodiny večerní. Místní myslivec zavolal po výstřelu policii.
"Muž v autě vystřelil po vysoké, která se stahovala k řepě vyložené z nákladního vozu. Jeden ze dvou jelenů, asi čtyřletý osmerák, když se blížil k vysypané řepě na vzdálenost asi 20 m, byl uloven zakázaným způsobem. Lovit se může jenom hodinu po západu slunce a bez použití optiky na noční vidění," uvedl Miroslav Bartoš, který byl svědkem lesního pychu.
Myslivec Novák z Kladna se provinil proti mysliveckým zákonům také tím, že lovil na návnadu. "Není dovoleno ani lovit spárkatou zvěř u krmelců nebo na položenou potravinovou návnadu, ke které se stahují. Lovení na návnadu je povoleno pouze u škodné zvěře a divokých prasat," uvedl tehdy Miroslav Machala, předseda Okresního mysliveckého spolku v Ústí nad Labem .

Vinu odmítá
Novák před soudem včera uvedl, že viděl, jak jelen kulhá. Byl zraněn, a proto se jednalo o sanitární odstřel, aby se zvíře netrápilo. Novák dovezl jelena domů a poranění nohy potvrdil svědek - veterinář v místě bydliště Nováka, který s Novákem jako farmářem spolupracuje.
Zda byl jelen zraněný, nebylo možné jinak zdokumentovat, protože jelen měl mít zraněnou dolní část běhu, která se při prodeji do výkupu odděluje, a nebylo ji proto později možno zkontrolovat.
Novák tvrdil, že nevystřelil na jelena zbraní, na které byla optika pro noční vidění, ale druhou zbraní, kterou po výstřelu uložil do pouzdra. Proto policisté našli v kabině nákladního vozu ležet jenom loveckou zbraň s dalekohledem. Ten podle Nováka ještě ani nebyl seřízený tak, aby se s jeho pomocí dalo střílet.
Svědek Bartoš pro Deník uvedl, že slyšel v noční tmě, jak o sebe parožím ťukají dva mladí jeleni. Dalekohledem uviděl jenom dvě situlety čili tmavý bod.

Byla tma
"Pokud by do sebe neťukali, ani bych nevěděl, že to jsou jeleni. Potom se jeden oddělil a šel k vyloženému krmivu. Potom zazněl výstřel. Od auta byl zastřelený jelen asi 50 metrů, od vysypané řepy asi 20 metrů.
Byla tma, takže bez dalekohledu by jelena těžko někdo ulovil. Ale policisté, kteří si svítili kolem auta baterkou, jelena neobjevili. Vyčenichal ho 50 metrů od auta až můj pes," dodal Bartoš.
Jednání soudu bude pokračovat v říjnu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.