Přihlásit

Nové ploty kolem silnice ochrání řidiče i zvěř (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Plot vysoký metr a půl bude stát v místech, kde byla zjištěna nebo se předpokládá migrace zvěře. Ve spodní části je pletivo hustší, aby neproběhla drobná zvěř. Oplocení je zapuštěno dvacet centimetrů do země, aby se zvířata nepodhrabala," vysvětlil Jan Torner z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).
Podobných plotů, které by zabránily srážce aut s přebíhající zvěří, je na středočeských rychlostních silnicích a dálnicích zatím málo. Zčásti kvůli penězům, zčásti kvůli výhradám myslivců. Metr plotu stojí 200 korun, a pokud zabraňuje i přechodu obojživelníků, je o dalších 400 korun dražší. Myslivci zase poukazují na to, že zvěř potřebuje migrovat a ploty jsou pro ně nepřirozenou zábranou.
Podle údajů ŘSD, které spravuje síť silnic první třídy, rychlostní komunikace a dálnice, se například v roce 2007 stalo v kraji na těchto silnicích 6 474 dopravních nehod. Příčinou zhruba 600 z nich byla srážka se zvěří. Zejména na nových silnicích proto ŘSD staví rovnou i ploty, tak jako je tomu právě na "karlovarské". Oplocen je také úsek na hradecké dálnici D11 u Bříství, kde se pohybuje hodně muflonů, nebo některé části kolem brněnské dálnice D1.
"Je to v úsecích, kde jsou trvalé migrační cesty zvěře," řekl Zdeněk Mečíř z ŘSD. Právě na D1 se v roce 2007 kvůli zvířatům stala jedna z nejtragičtějších nehod. Na 66. kilometru ve směru na Prahu zemřeli dva lidé a další dva byli zraněni poté, co se kamion a pak další čtyři osobní auta srazily se stádem krav. Ty utekly zemědělcům, prorazily elektrický ohradník a dostaly se na dálnici.
Tehdy se začalo znovu více mluvit o tom, jak dálnice lépe zabezpečit a tragédiím zabránit. Někdy ale ani ploty nepomohou. Na plzeňské dálnici jsou, a přesto je v březnu 2007 stádo jelenů překonalo. Po střetu s nimi zemřel řidič kamionu.
Kromě plotů se začaly používat patníčky se speciálními odrazkami. "Prosazujeme je, protože mají odrazky do boku mimo silnici, takže když je auto osvítí, zvěř uteče," řekl Zdeněk Mečíř. Tyto sloupky ŘSD osazuje třeba u obchvatu Nymburka, kde se pohybuje víc zvěře.

"Oplocujeme především úseky, o kterých víme, že tudy vedou trvalé migrační cesty zvěře." Zdeněk Mečíř, ŘSD

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.