Přihlásit

Srážku se zvěří řidičům bez pojištění nikdo nezaplatí (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na střední Moravě je takových havárií v současnosti poměrně dost, například jen na Olomoucku za první půlrok policisté napočítali přes jedenáct set havárií, z toho šestašedesát se zvěří. Srážky se srnkami či divočáky zatím způsobily jen lehká zranění. Důvodem přibývajících kolizí je podle myslivců rostoucí počet spárkaté zvěře, hlavně divočáků, v lesích a přibývání aut na silnicích. K tomu se v létě přidává ještě říje srnčí zvěře, která tak častěji migruje. Pokud ovšem motoristé nemají havarijní pojištění, škody po srážce se zvěří, které se často pohybují v desítkách tisíc, jim nikdo nezaplatí.
"Vezla jsem večer kamarády na zábavu do Konice a u Březska mi do cesty vběhla srnka. Jela jsem padesátkou, a nemohla jsem nic dělat. Máme zničený nárazník," svěřila se osmnáctiletá dívka z Prostějova. Auto měla půjčené od rodičů, teď se trápí, kolik bude stát oprava.
V kraji to není ojedinělá událost. V lese na silnici mezi Potštátem a Kozlovem na Přerovsku o minulém víkendu kolem deváté večer vběhlo pod kola Škody Fabie divoké prase. Pokračování na straně B2 Srážku se zvěří řidičům nikdo nezaplatí

Pokračování ze strany B1 "Řidiči se nepodařilo zastavit. Prase bylo usmrceno, ale zraněn nikdo nebyl. Škoda je padesát tisíc korun," řekla mluvčí olomoucké policie Marta Vlachová.
Devětatřicetiletý řidič Citroënu Jumper narazil na srnu zase po ránu na cestě z Jeseníku do Zlatých Hor. Z lesa vyskočila před obcí Rejvíz a řidič zvíře srazil. V tomto případě je škoda kolem sto třiceti tisíc.
Jednatel olomouckého mysliveckého spolku Jiří Zbořil potvrdil, že havárií se zvěří v létě přibývá. "Počet spárkaté zvěře a zejména divočáků narostl. Zvyšuje se také počet aut na cestách. Srnčí zvěř je navíc v létě v říji a mimo to migruje za vodou. Ztrácí proto plachost a opatrnost."
Jen na Olomoucku myslivci každý rok evidují minimálně stovku havárií se zvěří. Policejní statistiky mluví o tom, že za první pololetí letoška zde bylo přes jedenáct set havárií, z toho šestašedesát se zvěří. Loni byl poměr jiný. Za stejné období policie evidovala přes dva tisíce nehod, z toho necelých osmdesát se zvířaty.

Lidé kolize často ani nehlásí Podobná je i situace na Konicku v okrese Prostějov. Z celkem čtyřiačtyřiceti letošních havárií má osm na svědomí zvěř. Polovina je přitom z posledních dvou měsíců. "Řada lidí nám nehody se zvěří asi ani nehlásí, protože nemají havarijní pojištění. Nebo jde o menší srážky," míní mluvčí prostějovské policie Alena Nedělníková. Šéf městských lesů v Prostějově Pavel Šišák řekl, že každoročně se na několika úsecích cest v regionu stane minimálně pět až šest nehod se zvěří. Jde například o lesní úseky mezi Holubicemi a Sečí, Ptenským Dvorkem a Suchdolem nebo Stínavou a Oklukami. "Zvěř má stádní pud, takže jde slepě za vedoucím stáda. Proto řidičům doporučuji, pokud přeběhne jedna srnka, aby zastavili a počkali."
Pokud si ale řidiči nesjednali havarijní pojištění, škody způsobené srážkou se zvěří jim nikdo nezaplatí. "Zvěř je národní bohatství, takže stát nic neproplácí," vysvětlil Zbořil.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.