Přihlásit

Pytlačilo se v oboře Radějov (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vypadá to, že v radějovské oboře měli nezvaného hosta. Našli tam mrtvého jelena. Pitva už potvrdila, že zvěř někdo zastřelil.
"Pitva prokázala střelné zranění s následkem smrti," uvedl veterinář Jakub Kaděra z Uherského Hradiště, který mrtvého jelena ohledával. Podle něj našel u zvířete krvácení a střelnou ránu na hrudníku. "Část plic a srdce byla ustřelená," doplnil veterinář. Kulku v těle ale neobjevil, pouze stopu po jejím průstřelu. Zhruba pětiletého uhynulého jelena měla podle správce radějovské obory Arnošta Bučka najít minulou středu žena, která má chatu poblíž obory. Buček se jel na místo podívat a zavolal policii.
"Policisté ze Strážnice nám řekli, že jelen vypadá jako upytlačený a že máme zajistit pitvu," uvedl Buček. Ten popsal, že jelen ležel zhruba čtyřicet až padesát metrů od oborního plotu. "Byl nejspíš střelený přes plot, protože do obory se jinak nelze dostat a my zatím nemáme schválený plán lovu jelenů ani výjimku," domnívá se správce obory. Lovit v oboře podle jeho vysvětlení prý mohou jen lovečtí hosté pouze v jeho doprovodu nebo nájemce obory Leoš Novotný. "Ten tady ale v té době nebyl," řekl Buček a dodal, že když nemají povoleníklovu, tak ani žádné hosty.
Ten, kdo střílel, podle Bučka neodnesl ani maso, ani parohy. Domnívá se proto, že pytlák musel střílet v noci. "Přes den nikdo neslyšel ránu a ani ji nehlásil. Kdyby se to stalo za světla, střelec jelena jednoduše najde a odnese. Přes den by to bylo navíc nebezpečné, jsou tam blízko chaty,"myslí si.
Podivné je, že žena podle Bučka našla jelena v úterý mezi čtvrtou a pátou odpoledne ještě s hlavou. Než se k mrtvé zvěři dostali ve středu zaměstnanci obory, byl už bez ní. Podle toho, jak žena popisovala jelenovo paroží, se správce obory domnívá, že se mohlo někomu hodit, aby z něj udělal trofej. Popisovala údajně, že bylo měkké, což znamená, že mohlo být již vytlučené, tedy před dozrátím.
"Když takové paroží někdo povaří, ztvrdne, a pak ho stačí jen dobarvit," popsal možný způsob výroby trofeje Buček.
Čím nezvaný lovec střílel, se zatím neví. "Nešlo to moc poznat, pravděpodobně byl střelený z kulovnice. Myslí si to i veterinář," dodal správce. Ten odhaduje škodu asi na třicet tisíc korun. Mrtvé zvíře zaměstnanci obory zakopali.
Na zatím záhadnou smrt jelena už si posvítila i policie.
"Prověřujeme ve spolupráci s mysliveckým sdružením a veterinární správou okolnosti případu, jestli byl jelen uloven, nebo uhynul," informoval mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník. Jestli se jednalo o pytláctví, podle něj ale určí až výsledek pitvy, který policie zatím neobdržela. Prokázání pytláctví je však podle Zámečníka velmi složité. To si myslí i správce Buček. "Pokud se nenajde kulka a zbraň, nedá se to dokázat," dodal správce obory.
Naposledy se podle něj v radějovské oboře potýkali s podezřením na pytláctví asi před třemi lety

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.