Přihlásit

Pytláci chodí lovit srnce s kuší a šípy (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Na Českokrumlovsku nedávno náš člen z posedu viděl, jak z okénka auta zastřelil kdosi srnce. Pak přijelo druhé auto a jeho řidič mrtvé zvíře naložil do kufru a odjel," líčí Pavel Pletka z jihočeského mysliveckého svazu poslední případ. Myslivec auto pronásledoval. To zastavilo u hospody, přivolané policii řidič tvrdil, že srnčí našel a chtěl odevzdat mysliveckému hospodáři. "Policie musela odjet s nepořízenou," povzdychl si Pletka.
Podle něj přibývá případů, kdy pytláci zvěř nehlučně zastřelí z kuše a odvezou. "Svědčí o tom nedávný nález mrtvého srnce na Vltavotýnsku. Toho se lovcům asi nepodařilo dohledat. Měl šíp v krku," upřesňuje Pletka.
Zatím pytlák může jít do vězení až na pět let. Od ledna příštího roku ale začne platit nový trestní zákon. Aby se případ vůbec dostal k soudu, musí pytlák způsobit škodu přes pět tisíc korun. "U chovného srnce se cena pohybuje kolem 10 tisíc korun. Ale když půjde třeba o běžnou srnčí zvěř, počítá se cena výkupní a ta je tak do dvou tisíc korun," posteskl si Pletka. I proto se obává, že pytláků bude přibývat.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.