Přihlásit

Výstava o střelbě na frýdeckém zámku (Havířovsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Návštěvníkům se v expozici představí střelecké spolky, střelci, nechybí novodobé a historické střelecké terče. Výstava je ze sbírek Muzea Beskyd Frýdek-Místek, Vlastivědného muzea v Olomouci, Muzea Novojičínska, Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm a dalších. "Když se ohlédnu do historie našeho muzea, tak se jedná o první výstavu tohoto typu, kterou zde máme. Expozice se vlastně zaměřuje na dokumentaci místních střeleckých spolků, výstava historicky začíná v 17. století," prozradil Jaromír Polášek z Muzea Beskyd s tím, že od sedmnáctého století se střelci začínali organizovat v různých společenstvích a později bylo prestižní otázkou být v takovém spolku. "Patřilo k dobrým mravům, že například soudce, ředitel banky nebo bohatší obchodník byl členem tohoto spolku, byť za celý rok ani jednou nevystřelil. Tyto spolky měly i své domy," upřesnil Polášek. Mimo střelných zbraní návštěvníci uvidí i terče od osmnáctého století do současnosti. "Terče mívaly různé motivy, zachycovaly například průvod střelců, hrad, ale bývaly i žertovné motivy. Střelci mířili například na kočár v průvodu, zemský symbol, ale i portrét císaře," vypočetl Polášek. "Na terčích mohly být různé motivy, akorát nesměly být hanbaté," dodal Polášek. Mezi terči nechybějí ani figuríny, které se pohybovaly. Ty byly buď dřevěné nebo kovové.
Mezi střelnými zbraněmi zase přítomní uvidí i čtrnáctikilogramovou terčovnici. "Unikátními zbraněmi jsou zde větrovky. To jsou zbraně, které jsou již dávno zakázané, protože byly velice zákeřné. Pumpovaly se vzduchem, proto byly tiché. Pytlák tak v lese nebyl slyšet," vysvětlil Polášek. Zajímavým exponátem je i ilegálně vyrobená zbraň z dob komunismu, kdy se zbraně téměř nedaly sehnat.
Muzeum Beskyd je pro zájemce o tuto expozici otevřeno v úterý, středu a pátek (od 8 do 12 hodin a od 12.30 do 16 hodin), ve čtvrtek (od 8 do 12 hodin a od 12.30 do 17 hodin) a o víkendu (od 13 do 17 hodin).

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.