Přihlásit

Při honu musí zvěř dostat šanci (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přesvědčit se o tom mohli účastníci 1. zámeckého honu na drobnou zvěř v Doudlebách nad Orlicí, který pořádal majitel zámku Petr Dujka a jako hlavní organizátor myslivec Slávek Kubíček.
Při tradičním prvním rituálu byli vyzváni k dodržování všech zásad. A to obzvlášť po některých tragédiích, které se v posledních měsících na honech staly. "Lovit budeme ve třech lečích - v první bažanty, kohouty i slepice, ve druhé leči bažanty kohouty a zajíce, ve třetí pak kohouty, zajíce a škodnou zvěř povolenou zákonem, tedy lišku a kunu. Předpokládaný výřad je dvě stě kusů. Přeji všem lovu zdar," zaznělo od Slávy Kubíčka.
První zámecký hon si dělá ambici na delší tradici. "Hony k zámku vždycky patřily, v Doudlebách se také v místních honitbách pořádaly, ale v tomto pojetí, jako zámecký hon, jde skutečně o obnovení zvyku a první hon," řekl Petr Dujka.
Bažanti byli hlavním loveným druhem. O velkém úspěchu při lovu zajíců Slávek Kubíček trochu pochyboval. "Zajíci jsou vždycky trochu problém, letos jich opravdu moc není," řekl.
První leč skončila úlovkem osmdesáti bažantů. Druhá, kde se způsob honu změnil a postupoval ploužením, přinesl dalších padesát bažantích kohoutů a šest zajíců.
Zvěř se podle zvyku uvázala na žebřiňák a myslivci se vraceli na zámek, kde se pořádal další tradiční rituál - výřad a pocta ulovené zvěři. "Hon je pro myslivce svátečním dnem, není až tak podstatné, kolik se skutečně uloví, ale aby proběhl v klidu, střelci si zastříleli a byli příjemně naladěni," zdůraznil Dujka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.