Přihlásit

Hodonínská zoo chce dál do lesa (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Teď v zimě se prochází mezi výběhy zoologické zahrady v Hodoníně jen hrstka návštěvníků. Přesto v posledních třech letech návštěvnost stoupá a v některých dnech není v areálu na kraji města téměř k hnutí.

Zoologická zahrada má proto v plánu rozšířit se do blízkého lužního lesa, a nabídnout tak návštěvníkům kromě většího prostoru i další možnosti k prohlídce.

"V zimě je návštěvnický útlum. Roli v tom hraje počasí, krátké dny a možná i to, že zahrada není tak krásná jako v hlavní sezoně," říká mluvčí hodonínské zoo Bohuna Mikulicová.

"Ale chodí mnohem více lidí než loni. V posledních třech letech zahradě stoupá návštěvnost. Letos máme v tomto období už o tři tisíce návštěvníků více než loni za celý rok. Ve slunných, příjemných dnech je zahrada zaplavena návštěvníky tak, že už v ní není k hnutí," vysvětluje mluvčí důvody, proč vedení zahrady uvažuje o rozšíření.

Zoo nyní zabírá sedm a půl hektaru parkové a vodní plochy. "Zamýšlíme něco jako český les, v němž bychom představili českou faunu," popisuje Mikulicová.

"Nehrozí žádné kácení, jde o to, aby zůstal zachovaný les a v něm by pak mohla být umístěna například oborní zvířata, ale i medvědi. Navrátila by se tam zmizelá fauna, budky, v nichž by zahnízdili ptáci. Mělo by to význam i z hlediska biodiverzity a v neposlední řadě by takové rozšíření zoo umožnilo návštěvníkům více se rozptýlit," říká mluvčí zoo.

Projekt je dosud ve stadiu příprav. A chystá se i petice proti rozšíření zoo. "Záměr ještě není dořešen s Lesy České republiky. Jakékoli obavy lidí jsou však bezpředmětné, zoo nemá v plánu rozšiřovat se směrem do města, ale přesně na opačnou stranu," upozorňuje mluvčí.

Hodonínská zoo se nyní chlubí především novým pavilonem plameňáků, nepřehlédnutelnou dominantou zahrady poblíž hlavního vchodu, která kombinuje vodní plochu s fontánou a proskleným pavilonem, kde je možné ptáky pozorovat například v době krmení.

"Přišli sem z Hluboké nad Vltavou a z jihlavské zoo. Ač to byly dvě party, spřátelily se a dnes jsou novou ozdobou naší zoologické zahrady," říká Mikulicová.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.