Přihlásit

Znalec: Nimrod z posedu sám nespadl (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Po téměř měsíční pauze začal včera zlínský krajský soud opět rozplétat případ údajného pádu pražského podnikatele z posedu mezi Salaší a Velehradem na Uherskohradišťsku. Podle policie muž totiž 26. října 2008 nespadl, ale byl brutálně zmlácen Lubošem Novotným z Chrudimska. Ten měl pak celou věc narafičit tak, aby to vypadalo, že jednapadesátiletý muž se skutečně zřítil z posedu. Včera vypovídal znalec z oboru forenzní biomechaniky, který tvrdil, že taková zranění si muž pádem nemohl způsobit.

Záchranku tehdy zavolal obžalovaný
Jednapadesátiletý podnikatel měl jít s Novotným střílet vysokou zvěř. Když došli k posedu, měl podle obžaloby Novotný muže napadnout a způsobit mu mnohočetné zhmoždění mozku, zlomeniny žeber, lebky, kyčelního kloubu a pohmoždění plic. Muži zachránila život jen včas přivolaná lékařská pomoc, kterou mu zavolal sám Novotný, avšak dodnes má trvalé zdravotní následky. Podle jeho rodiny si nic nepamatuje a mentálně je na úrovni pětiletého dítěte.
Novotný naproti tomu tvrdí, že jeho známý z posedu skutečně spadl. On sám prý šel k dalšímu, který byl kousek dál v lese, když po čtyřiceti metrech uslyšel výkřik. "Ohlédl jsem se a v mlze uviděl padat tělo k zemi. Běžel jsem k němu, nejevil známky života. Já ho vzal a tělo pootočil tak, aby měl hlavu nahoře. Z ucha mu tekla krev. Chtěl jsem volat pomoc. Vzal jsem jeho mobil, ale v místě nebyl signál. Tak jsem vyběhl kousek na kopec a volal záchranku," popisoval vloni v prosinci u soudu Novotný.
Dvaačtyřicetiletý obžalovaný rovněž tvrdí, že když jej zatýkala po několika měsících policie, tak jej chtěla zabít.
"Hodili mi přes hlavu pytel, spoutali mě a zmlátili. Hodinu vozili po lese a řvali na mě, že jsem jim zkazil kšeft, že mě shodí z mostu a pak se mě ptali, kolik vydělávám. Až když mě dovezli na služebnu, teprve jsem zjistil, že to je policie," podotkl muž.

Policisté tvrdí, že zásah byl standardní
Dvojice policistů, která včera stanula na lavici svědků, ale tato slova popřela. "Byl to standardní zásah. Nechtěl vylézt z auta, tak jsme použili donucovací prostředky. Přitom se trochu zranil, ale ošetření odmítl. Navíc při vystupování z vozu jsme křičeli, že jsme policie. Také jsme měli černé vesty s označením Policie," prohlásil včera jeden ze strážců zákona. Novotný jim měl prý navíc nabídnout sedmadvacet tisíc korun jako úplatek.

Odborník by při pádu očekával poranění rukou
Zásadním svědkem při včerejším projednávání kauzy byl znalec z oboru forenzní biomechaniky Jiří Straus. Ten zcela vyloučil, že by zranění muže pocházelo z pádu z posedu. "Nemohlo dojít současně k poranění hrudníku a obličeje. Hlava jde totiž po pádu na zem až sekundárně. Navíc tělo leželo pět až šest metrů od posedu. Není možné, aby tam takhle dopadlo," vysvětloval znalec závěry svého posudku.
Své tvrzení rovněž podpořil i testem na místě činu, kdy shodili figurínu z posedu, kde se stalo neštěstí. Ta přistála těsně pod žebříkem. "Ani kdyby se po pádu tělo odrazilo od země, nemohlo se posunout o metry. Navíc při pádu bych očekával i zranění rukou, a to neměl," podotkl Straus.
Podle něj oběti způsobil rány předmět o velikosti kolem deseti centimetrů. "Na zlomení osmi žeber v jedné rovině stačí i malá síla," konstatoval znalec. Podle lékařů ale taková zlomenina žeber odpovídá právě pádu.
U soudu včera také zaznělo, že Novotný si po události nechal spravit svou loveckou zbraň. Podle jeho slov bylo potřeba vyměnit pažbu, protože již byla stará a klouzala v rukou.
Děti zraněného včera u soudu vypověděly, že jejich otec se dva měsíce před událostí ošklivě pohádal s Novotným. Dokonce jej prý chtěl vyhodit z práce.
Soud ještě neskončil. Odročil se na neurčito. Soudce Radomír Koudela si nechal zpracovat doplnění znaleckého posudku, z jak velké výšky by musel muž spadnout, aby utrpěl ta zranění, která měl.
Novotnému hrozí v případě prokázání viny patnáctileté vězení.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.